Odkar so v ZDA v 90. letih prejšnjega stoletja začeli obsežneje pisati o spolnih zlorabah v cerkvah, je potekala vrsta preiskav in procesov, objavljena so bila odmevna poročila na čelu s članki Boston Globa o zlorabah v bostonski nadškofiji. Tokratno, 884 strani dolgo poročilo o dogodkih v Pensilvaniji pa je morda najbolj poglobljeno in nazorno doslej, verjetno zato, ker je večinoma spisano na podlagi zaupnih arhivov škofij, ki so hranile tudi osebne pisne izpovedi duhovnikov. »Bila so že druga poročila o zlorabah otrok v Katoliški cerkvi. Toda nikoli tako obsežna,« piše v poročilu, ki ga je pripravila preiskovalna porota. »Duhovniki so posiljevali mlade dečke in deklice, božji možje, ki so bili zanje odgovorni, pa niso le stali križem rok, ampak so vse skupaj prikrili. Desetletja dolgo. Monsinjorji, pomožni škofi, škofi, nadškofi, kardinali – vse so večinoma zaščitili, nekateri so celo napredovali,« piše v poročilu.

»Menimo, da to morate slišati«

Poročilo je zelo nazorno, ko opisuje različne načine posilstev in drugih zlorab. Eden od duhovnikov je denimo otrokom govoril, da je morala Marija po rojstvu polizati Jezusa, da je bil čist, s čimer jih je napeljal k oralnemu seksu. »Na ta način so otroke učili, da ta zloraba ni le normalna, ampak da je sveta,« je dejal generalni tožilec Pensilvanije Josh Shapiro. V eni od škofij je skupina duhovnikov ministrantu ukazala, da je gol poziral kot Jezus na križu in ga fotografirala. V škofiji Harrisburg je duhovnik zlorabil pet sester iz iste družine in zbiral njihove vzorce urina, sramnih dlak in menstrualne krvi. Nek drug je posilil sedemletno punčko, ki je bila v bolnišnici po operaciji mandljev. Duhovnik, ki je že bil obtožen zlorab, je dobil priporočilo cerkve za delo v Disney Worldu. Ko je nek duhovnik posilil dekle in je zanosila, se je dogovoril za splav. Pristojni škof je potem v pismu zapisal: »To je zelo težko obdobje v vašem življenju, razumem, kako pretreseni ste. Tudi sam z vami delim žalost.« Toda pismo ni bilo za dekle, ampak je bilo naslovljeno na posiljevalca, piše v poročilu. Njegovi avtorji so se verjetno sami zavedali nazornosti primerov, ki jih opisujejo. Na sam začetek poročila so tako zapisali: »Mi, člani velike porote, menimo, da to morate slišati.«

Le dva lahko kazensko preganjajo

V poročilu so identificirali približno tisoč žrtev, vseh pa je bilo verjetno na tisoče, je dejal Shapiro. Poročilo zajema območje šestih oz. osmih škofij v Pensilvaniji, ki vse skupaj tvorijo Filadelfijsko nadškofijo. Zvezna država Pensilvanija je po številu katolikov šesta največja v ZDA, vsak četrti prebivalec je katolik.

V poročilu je poimensko naveden 301 duhovnik. Imena nekaterih so sicer ob objavi prečrtali, ker so v postopkih in bi takšna objava nanje lahko vplivala. Kot so ugotovili, je velika večina primerov zastarala ali pa so duhovniki mrtvi. Ugotovili so, da le dva od vseh lahko kazensko preganjajo.

»Poročilo znova ponazarja bolečino žrtev spolnih zlorab posameznih članov naše duhovščine in tistih, ki so jih ščitili ter tako omogočali, da se je zlo vleklo leta ali celo desetletja. Kot organ škofov nas je sram in se opravičujemo za grehe in slabosti katoliških duhovnikov in katoliških škofov,« se je na objavo poročila odzval predsednik ameriške škofovske konference Daniel DiNardo.