Vožnja z ladjico po reki Seni je eden izmed bolj priljubljenih načinov, kako si ogledati in zajeti utrip Pariza. A izstopajoče rdeči, sicer ekološko prijazni, pisoarji, ki so jih oblasti postavile na bolj obljudene točke, da bi zmanjšale neprestano uriniranje po mestu, zdaj kvarijo panoramsko vožnjo, menijo nekateri jezni prebivalci.

Nekateri zdaj pozivajo k odstranitvi pisoarjev, prav tako pa načrtujejo peticijo. Še posebej jih je zmotil pisoar pri znameniti katedrali Notre Dame, ki je postal »prva stvar«, ki jo turisti zagledajo, ko plujejo mimo.

»Ni potrebno, da se nekaj tako neprimernega in grdega postavi na tako zgodovinsko pomembno točko,« je za agencijo Reuters dejala Paola Pellizzari, lastnica trgovine z umetniškimi izdelki. Zaskrbljena je tudi nad tem, da pisoarji utegnejo »spodbuditi ekshibicionizem«.

»To je grozno. Dejali so, da moramo instalacije sprejeti, a so nedopustne. Se ljudje mar ne morejo vzdržati?« je dodal spet drugi rezident, ki je želel ostati anonimen.

Pisoarji za moške, kaj pa ženske?

Župan pariške četrti Ariel Weil je ob zgražanjih dodal, da so pisoarji nujni. »Če ne bomo storili nič, bodo moški še naprej urinirali po ulicah. Če to prebivalce zares moti, bomo poiskali druge lokacije,« je dejal za Reuters.

Vprašanje, ki se ob vsem tem postavlja, je tudi, zakaj so naprave namenjene izključno moškim. »Postavitev je osnovana na nekakšni seksistični ideji, da se moški ob opravljanju potrebe ne morejo kontrolirati, zato se jim mora prilagajati celotna družba,« je zapisala feministka Gwendoline Coipeault. »Nikomur ni treba potrebe opravljati po ulicah.«

Uporabnica na twitterju pa je zapisala: »Pisoarji so namenjeni moškim. Kaj pa je namenjeno ženskam? Mačja stranišča?«