Policisti so 29-letnega moškega aretirali in prepeljali na južno londonsko policijsko postajo. »Aretirali so ga zaradi suma terorističnih dejanj,« so pojasnili. Kot poroča britanski BBC, osumljenec ni znan obveščevalni službi MI5 niti protiteroristični policiji, s policijo pa ne sodeluje. V okviru preiskave potekajo preiskave v Birminghamu in Nottinghamu. Preiskali so tudi njegov avtomobil, v katerem pa niso našli orožja, identificirali niso niti drugih osumljencev, je sporočila policija.

Minister za varnost Ben Wallace je za BBC dejal, da je osumljenec Britanec, po izvoru pa iz druge države.

Preiskavo incidenta je prevzela teroristična enota Scotland Yarda. »Glede na metodo, ikoničen kraj dogodka in to, da se zdi, da je šlo za namerno dejanje, ga obravnavamo kot teroristični incident,« je povedal vodja enote Neil Basu. Dodal je, da »trenutno ni obveščevalnih informacij, ki bi kazale na nadaljnjo nevarnost« za London ali Veliko Britanijo.

Zaradi incidenta, ki se je pripetil ob 7.37 po lokalnem času, je policija za več ur zaprla širše območje okoli britanskega parlamenta, na prizorišče pa so pohiteli oboroženi policisti, reševalci in gasilci. Med drugim je bila več ur zaprta tudi podzemna postaja Westminster.

Na posnetkih, ki so zaokrožili po družbenih medijih, so policisti obkolili avtomobil, moškega vklenili v lisice in odvedli s prizorišča. Ena od prič je za BBC povedala, da je moški avtomobil zapeljal proti ograji parlamenta s hitrostjo okoli 60 do 80 kilometrov na uro.

Zaradi varnosti je britanski parlament že dlje časa obdan z varnostnimi ogradami iz jekla in betona. Namestili so jih po marcu lani, ko je je napadalec z vozilom na Westminstrskem mostu namenoma zapeljal v množico ljudi in zabodel policista pred britanskim parlamentom.

Britanska premierka Theresa May, ki dopustuje v Švici, je sporočila, da je v mislih s poškodovanimi v današnjem incidentu. Britance je pozvala k čuječnosti, a naj živijo tako, kot vedno. Sestal se je tudi urad britanske vlade Cobra. Oglasil se je tudi londonski župan Sadiq Khan, ki je tvitnil, da tako kot vsi Londončani tudi on obsoja vsa teroristična dejanja v Londonu.

Britanska transportna policija je sporočila, da je okrepila patrulje v Angliji, na Škotskem in Walesu, pa tudi na vseh železniških postajah in vlakih.

Ameriški predsednik Donald Trump je v odzivu pozval k ostremu ukrepanju. »Nov teroristični napad v Londonu. Te živali so nore, obravnavati jih je treba trdo in močno,« je zapisal na Twitterju.