Britanski umetnik Kit Williams je leta 1979 z objavo knjige Maškarada (Masquerade) začel pravo norijo. Ilustrirana knjiga je bila namreč zbirka kompleksnih vizualnih ugank, ki so vodile do odkritja nekje v Britaniji zakopanega zajca iz zlata. Williamsova knjiga je spodbudila številne oponašalce, med drugim tudi Francoza Régisa Hauserja. Ta je svojo različico lova na zaklad Lov na zlato sovo (Sur La Trace de La Chouette d'Or) pod psevdonimom Max Valentin izdal leta 1993, njegov zaklad pa domnevno ostaja edini še neodkriti. Vsaj med odmevnejšimi knjigami te vrste. Čeprav je od začetka tega lova minilo že 25 let, zlato sovo nekateri zanesenjaki še naprej iščejo.

Knjiga Lov na zlato sovo vsebuje enajst ugank, ki so brezplačno dostopne tudi prek spleta. Uganke naj bi kazale proti mestu v Franciji, kjer naj bi se skrivala 12. uganka. Ta naj bi v kombinaciji z ostanki enajstih izhodiščnih ugank razkrila točno lokacijo zakopane sove. Po poročanju britanskega BBC-ja za reševanje ugank potrebujete znanstveno znanje, domišljijo in spretnosti za reševanje šifer.

Avtor kipa ga je želel prodati

Hauser je lovcem na zaklad nekoč pomagal pri iskanju sove z nasveti, že leta 1996 pa je povedal, da bi lovci na sovo, če bi povezali vso svoje znanje, uspeli najti že v dveh urah. A na nove nasvete avtorja iskalci ne morejo več računati, saj je Hauser leta 2009 umrl.

Rešitev uganke z njim sicer ni umrla. Odgovor se skriva v zaprti ovojnici, ki jo hrani njegova družina. Je pa pred leti lovce na zaklad razburil ilustrator knjige Michel Becker, ki je izdelal kip zlate sove. Hauser je namreč zakopal zgolj kopijo, kdor jo najde, pa bo postal lastnik originalne, ki je do tedaj v posesti Beckerja. Ta je pred štirimi leti pravo sovo poskušal prodati, a je njegovo namero preprečilo sodišče, ki je odločilo v korist lovcev na zaklad, saj je ocenilo, da je prava sova, čeprav je trenutno v posesti Beckerja, pravzaprav last bodočega najditelja kopije.

Ker je od začetka lova minilo že 25 let, se mnogi sprašujejo, če bodo sovo sploh kdaj našli. Nekateri, ki se ne morejo sprijazniti s težavnostjo ugank, pa celo sumijo, da je vse skupaj potegavščina in da zakopana sova sploh ne obstaja.