Ministrstvo za pravosodje je 20. julija izdalo odločbo o razrešitvi notarja Jožeta Sikoška, ki je postala dokončna 7. avgusta, ko je odločbo prejel njegov pooblaščenec. Predsednica notarske zbornice Sonja Kralj trdi, da je Sikošek dokumentacijo predal na način, ki je v nasprotju z zakonom o notariatu oziroma pravilnikom o poslovanju notarjev. Sikošek odgovarja, da je ravnal pravilno in racionalno.

Tovornjak parkiral pred zbornico

Sedmega avgusta zvečer je Sikošek zbornici poslal obvestilo, da je odločba o njegovi razrešitvi dokončna in da bo naslednje jutro izročil svojo dokumentacijo, kar je tudi storil. Naslednje jutro je zbornico le obvestil, da je vsa dokumentacija že na tovornjakih in da je eden od teh že pred prostori zbornice na križišču Tavčarjeve in Slovenske v Ljubljani.

Komisija, ki jo je imenovala zbornica, pa dokumentacije še ni mogla prevzeti. Sikošek je namreč prek pooblaščenca prejel odločbo o razrešitvi 7. avgusta, a je ministrstvo ta podatek zbornici sporočilo šele 9. avgusta, pojasnjuje Sonja Kralj. Šele potem so lahko uradno prevzeli dokumentacijo, ki pa jo je Sikošek medtem odpeljal v za to neprimerno skladišče. 599 škatel so naložili in jih pripeljali v Novo mesto, v prostore Mikrografije, s katero ima zbornica sklenjeno pogodbo o hranjenju arhivov.

Predsednica zbornice pravi, da primera, kot je ta, še niso imeli. »Po standardih se dokumentacija prevzema v prostorih, v katerih je do takrat seveda ustrezno varovanje in kjer so hranjeni spisi, in to je vsekakor bila notarska pisarna razrešenega notarja,« pravi. Zakon ne določa, kako mora razrešeni notar izročiti dokumentacijo, v pravilniku o poslovanju notariata pa je zapisano, da mora biti arhiv v kovinskih omarah, zaščiten pred vlago in drugimi okoliščinami.

Sikošek: Zaman sem prosil zbornico

Sikošek je danes pojasnil, da se je o predaji dokumentacije s predsedniki zbornice dogovarjal več dni. Zaman naj bi jih prosil, naj mu sporočijo, kako naj ukrepa glede izročitve in kdo je prevzemnik poslov. Ko je bil razrešen, ni mogel več plačevati šestih zaposlenih in najemnine za prostor, zato je najemno pogodbo prekinil, tako ali tako pa njegova pisarna, ki je imela sedež na Bravničarjevi ulici v Ljubljani, po njegovi razrešitvi ni bila več primeren prostor za hranjenje dokumentacije, je razložil. Ob tem je Sikošek v nasprotju z namigi predsednice zbornice zagotovil, da je bil celoten arhiv ves čas varovan skladno s standardi.

Sonja Kralj danes ni odgovorila na vprašanje, ali bodo kakorkoli ukrepali oziroma Sikoška prijavili organom pregona. Vprašanje je, kaj zbornica sploh lahko naredi, saj od razrešitve ni več njihov član, zato zoper njega ne morejo voditi disciplinskih postopkov.

Sikošek napoveduje, da bo zoper odločbo sprožil upravni spor. Tega je sicer že vložil, ko je odločbo prejel osebno, a ga je upravno sodišče zavrnilo, ker je bil prenagljen. Odločba je bila namreč dokončna šele, ko jo je prejel njegov pooblaščenec.

Novi očitki ministrstva

Ko je vložil upravni spor, je priložil tudi svoj izpisek iz kazenske evidence, s čimer pa je kršil zakon o gospodarskih družbah, trdijo na ministrstvu za pravosodje. Zakon notarju daje pristojnost za vpogled v kazensko evidenco, vendar samo za stranke, ne pa zase, pojasnjujejo na ministrstvu. Zato so Sikoška že pred dobrim tednom dni prijavil zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in od zbornice zahtevali uvedbo disciplinskega postopka, kjer pa so se spet srečali z dejstvom, da Sikošek ni več njihov član.

Sikošek na očitke ministrstva odgovarja, da lahko lastni izpisek iz kazenske evidence brez omejitev pridobi kdorkoli.