Komaj 19 let je star Poljak, ki je v noči na prejšnji ponedeljek v zaledju Kopra uprizoril pravcati filmski policijski pregon. Na podlagi informacij naših policistov so ga v Gradežu prijeli italijanski kolegi in ga na podlagi evropskega pripornega naloga predali policistom v Novi Gorici. Zdaj je »nastanjen« v koprskih zaporih, obeta se mu sojenje zaradi dveh velikih tatvin in dveh kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja. Italijanski policisti so v Gradežu našli tudi ukradeno corso, ki jo je med begom »pobral« v zaselku Šalara, in jo bodo vrnili lastniku.

Naj najprej obnovimo zgodbo prejšnjega tedna. Okoli tretje ure zjutraj so policisti prežali na ilegalne prebežnike in ustavili sumljivega voznika škode superb. Kasneje se je izkazalo, da gre za ukraden avto, ki ni imel nameščenih pravih registrskih tablic. Avto je bil ukraden 3. avgusta na Poljskem.

Voznik jim je naprej pokazal ponarejeno osebno izkaznico, ko pa je policist zahteval še prometno in vozniško, je mladenič sunkovito speljal proti Kopru. Policisti so se pognali za njim in mu nastavili več blokad, med pregonom se je ena od patrulj zaletela, pri čemer se je en policist lažje, drugi pa huje poškodoval. Ko so policisti že menili, da so ga vendarle ujeli, saj se je s škodo zaletel ob zid na dvorišču neke stanovanjske hiše, se je ubežniku ponovno nasmehnila sreča. Peš se je podal v beg in v zaselku Šalare naletel na prižgano opel corso, sedel vanjo in se odpeljal, nakar se je za njim izgubila vsaka sled. A policistom na sveže novice ni bilo treba dolgo čakati.

Kmalu so ga ujeli

Že takoj so o ubežniku obvestili kolege iz sosednjih držav, temeljito so pregledali tudi ukradeno škodo in v njej našli dokumente in bančne kartice, ki so nakazovale, da gre za 19-letnega Poljaka. »Naše domneve o možnem begu osumljenca v tujino so še istega dne potrdili italijanski varnostni organi, ki so z nadzornimi sistemi zaznali prehod ukradenega osebnega avtomobila na območje Italije. Italijanski varnostni organi so nas nato še obvestili, da so v Gradežu v dopoldanskem času obravnavali tatvino kolesa in skupaj z ukradenim kolesom prijeli tujca brez dokumentov, za katerega se je izkazalo, da gre za pobeglega 19-letnega Poljaka. V Gradežu so našli tudi ukradeno vozilo lastnika iz Šalare pri Kopru,« je povedal pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije v Kopru Dejan Grandič. Koprski policisti so se podvizali, na tožilstvo vložili kazenske ovadbe, sodišče pa je v sredo izdalo sklep o priporu, kar je bil pogoj, da so lahko za njim razpisali evropski priporni nalog, na podlagi katerega so Italijani Poljaka v Novi Gorici predali slovenskim policistom. Ti so ga nemudoma odpeljali v koprski zapor. Na tožilstvo so sicer vložili kazensko ovadbo zaradi dveh preprečitev uradnega dejanja ter ene velike tatvine. Gre za odvzem prižganega opla v Šalari. »Nadaljujemo pa preiskavo tatvine škode in nameščanja registrskih tablic. V naslednjih dneh bomo ovadbo tako dopolnili z novimi kaznivimi dejanji,« je še dodal Grandič.

Policisti Poljaka sicer niso zaslišali, bo pa to moral opraviti preiskovalni sodnik. Vsaj pri nas ga policisti še niso imeli v postopku, kar je glede na njegovo starost tudi razumljivo. Grandič je še enkrat potrdil, da po sedanjih informacijah ujeti Poljak nima nobene povezave s prebežniki in naj torej ne bi šlo za kakšnega tihotapca ljudi.