Moskva namerava kot odgovor na nove sankcije ZDA poleg tega prenehati plačevati z dolarji. »Nehali bomo uporabljati ameriški dolar in začeli bolj koristiti nacionalno valuto rubelj in ostale, vključno z evrom,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v intervjuju za televizijo Rusija-1 dejal Siluanov.

ZDA so namreč prejšnji teden napovedale, da bodo zaradi napada z živčnim plinom na ruskega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer z živčnim plinom novičok marca v Veliki Britaniji uvedle dodatne sankcije. Moskva sicer zanika vpletenost v primer.

Nove sankcije, ki bodo po pričakovanjih začele veljati z 22. avgustom, se bodo nanašale na varnostno-obrambno industrijo oz. na prodajo občutljivih snovi, ki se lahko uporabijo za kemično ali biološko orožje.

Siluanov je sicer zatrdil, da nove sankcije ne bodo prizadele ruskih bank. »Bodo neprijetne, ne pa usodne,« je dejal in ocenil, da se bodo omejitve povrnile Američanom.

Rusija se s sankcijami ZDA in tudi EU sooča od leta 2014 zaradi priključitve Krima in podpore proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine.

Zaradi novih sankcij je pod pritiskom rubelj, ki se je danes spustil na najnižjo raven v zadnjih dveh letih; za dolar je bilo treba odšteti 68 rubljev.