Potem ko je Olimpija v četrtek igrala učinkovito v kvalifikacijah za evropsko ligo proti Helsinkom, se ji je odprlo tudi na slovenskem prvenstvu. Za prvo ligaško zmago v letošnji sezoni je v Kranju napolnila mrežo Triglava, ki je bil vso tekmo v povsem podrejenem položaju

Razigrani Savić z golom in dvema asistencama

»Zelo sem zadovoljen ob prvi zmagi v ligi, ki je povsem zaslužena. Morda smo si to zmago zaslužili že kakšno tekmo prej, vendar nismo bili dovolj zbrani in smo imeli premalo sreče. Fantje so končno sproščeni, veliko delamo pri dvigu samozavesti, saj so po nogometnem znanju dovolj kakovostni. Upam, da smo z dvema dobrima tekmama in zmagama prišli na prave tirnice,« je poudaril trener Olimpije Aleksandar Linta.

Čeprav je ljubljanski strokovni štab spočil nekatere igralce, saj so bili na klopi prvokategorniki Kronaveter, Kapun, Zarifović…, so Ljubljančani z veliko posestjo žoge povsem prevladovali na igrišču in imeli dogajanje pod nadzorom. Odlika Olimpije je bila, da je skozi igro prišla do štirih lepih zadetkov, kar je dober obet za nadaljevanje sezone. Razpoloženje je povsem drugačno kot pred 14 dnevi, ko je po remiju v Krškem moral oditi trener Ilija Stolica.

Ljubljančani so Gorenjce s stalnim pritiskom prisilili v napake. Ko so po 28 minutah prebili bunker Triglava, je bilo le še vprašanje, koliko golov bo končalo v mreži gostiteljev. Pri Olimpiji je bilo veliko razigranih igralcev. Stefan Savić je s pravočasnim vtekanjem na podajo Abassa dosegel prelomni prvi gol in dodal še dve podaji. Dino Štiglec, ki je v obrambnih nalogah levi bočni, v napadalnih pa vezist, je navdušil s prodori, podajami in lepim golom, ki je bil plod dobrega znanja, odločnosti in vztrajnosti. Dribler Asmir Suljić je dobro predstavo kronal z golom. Issah Abass je bil s stalnim gibanjem nočna mora za libera Triglava Ermina Alića, ki prihaja iz Črne gore. Rezervist Kingsley Boateng je z golom pokazal, kakšne napake vratar ne sme storiti ob strelu v bližnji kot.

»To je naša realnost. Olimpija je uveljavila premoč v kakovosti. Mi moramo biti potrpežljivi, pogumni in trdo trenirati, saj je za nas vsaka tekma kvalifikacijska v boju za obstanek,« je povedal trener Triglava Dejan Dončić.

Maribor je hitro strl Gorico

Vse, kar se ji je zgodilo, naj bi Gorica (pre)dobro vedela še od lani, ko so (pre)gladko klonili v vseh štirih obračunih z Mariborom. Gol razlika? 13:1. Pa v Ljudskem vrtu danes ni bilo nič drugače. Spet je odjeknilo. Petarda. To sta sicer letos od Maribora slišala že Rudar in Aluminij, le Mura se je vijoličastim uprla. Nauk je neizprosen: ko so vijoličasti še sveži pod evropskimi vtisi, dobrimi ali slabimi, so siloviti. »V Mariboru je vsak poraz doživet v prvem trenutku zelo hitro, a kmalu damo to na stran. Ambicija in velika konkurenca med fanti,« je Darko Milanič razložil, zakaj Maribor doma tako visoko zmaguje. Po porazu v Glasgowu so se pobrali na preverjen način: kar ne gre v Evropi, se nadoknadi doma.

Dino Hotić je našel Jasmina Mešanovića, ta pa je hvaležno podaljšal za Jana Mlakarja. Preprosto, učinkovito, skorajda kot na treningu. Maribor je nadaljeval in samo ponovil vajo za 2:0, le da je Mlakarja v drugo zamenjal Luka Zahović, ko je večino dela znova opravil Mešanović. Tri gole prejšnjo, dve podaji to nedeljo. »Razlika v višini je bila prevelika, napaka je bila moja, ni pa on kriv za poraz,« je Miran Srebrnič obžaloval, da je Mešanoviću skušal konkurirati z Amirjem Hodžićem, do poletja še članom Maribora. Ko je Miran Srebrnič zamenjal Hodžića, je padel še tretji, ko je po kotu zabil Saša Ivković. »Olajšali smo si delo, ko smo tako hitro vodili s 3:0,« je bil zadovoljen Milanič.

Gorici se v manj kot polovici polčasa ni iztekla le serija neporaženosti, pokazalo se je, da se, kot je priznal Srebrnič, še učijo. Razen Andrije Filipovića niso imeli nikogar, ki bi zmogel iz srečanja narediti dvoboj. »Mogoče se sliši čudno, a začeli smo dosti živo in v redu, ampak smo dobili hitre gole, trpeli glede na višino in po taki prekinitvi za 3:0 je težko držati disciplino proti taki ekipi,« je dodal Srebrnič. Vijoličasti so bili na koncu tisti, ki so več izziva našli v odločeni tekmi: Dare Vršič je zabil še četrtega, Marcos Tavares pa petega in svojega prvega letos. Maribor ima v tej sezoni že osem strelcev.

Domžale s kaznovanim trenerjem Simonom Rožmanom na tribuni so se vrnile v zmagovito serijo. Ko so gostitelji v zaključku prvega polčasa dosegli dva lepa zadetka, je bila to napoved lahke zmage. Domžalčanov ni zmedel niti zadetek Aluminija prek Mensaha v 71. minuti, ampak so z napadalno igro povišali vodstvo za tretjo zmago v sezoni.