»Dela na projektu več let nedokončane stanovanjsko-poslovne soseske Glavni trg v Mengšu z delno porušeno spomeniško zaščiteno Kančevo hišo, ki že leta kvari mestno središče, zdaj potekajo zadovoljivo in v skladu s predvidenimi načrti,« je povedala Meri Bunič iz Prve hiše, kjer so sosesko decembra lani odkupili od DUTB.

»V tem trenutku je na gradbišču zelo živahno, dela pa potekajo na vseh sklopih. Gre za obsežen in zahteven projekt, ki ga sestavlja 80 stanovanjskih enot in šest lokalov,« je nadaljevala Buničeva in dodala, da v družbi finančnih podatkov v dogovoru z DUTB ne bodo razkrivali, izdali ne bodo niti nakupne cene. Lahko pa povedo, da je finančna konstrukcija projekta končana, financirajo pa jo delno z lastnimi sredstvi, delno pa s pomočjo posojila, ki so ga pridobili pri Gorenjski banki. Nakup soseske je hkrati njihov drugi uspešen nakup preko javnega razpisa DUTB.

Trgovino bo uredil Mercator

Mengšani bodo zagotovo najbolj veseli novice, da bodo 1400 kvadratnih metrov veliko trgovino, ki jo že leta težko pričakujejo, dobili konec oktobra letos. So pa v Prvi hiši končno razkrili tudi, da jo bo uredil Mercator. Kot še pravijo, jih Mengšani vsakodnevno sprašujejo, kdaj bodo končno dobili novo trgovino, saj severni predel mesta ne premore sodobne večje trgovine.

Poleg trgovine je v poslovnem sklopu naselja še pet manjših poslovnih prostorov. »Za tri lokale, ki so že našli lastnike, lahko povemo, da bodo odprti konec tega leta. V večjem lokalu bo gostinska ponudba, v dveh manjših pa kozmetični in frizerski salon. Za preostala dva lokala v tem trenutku še zbiramo ponudbe, saj naš namen ni zgolj njihova prodaja, temveč si prizadevamo zlasti zaokrožiti ponudbo primernih storitev,« je dejala Buničeva.

V družbi nameravajo najprej pridobiti uporabno dovoljenje za poslovni in skupni del soseske, v nadaljevanju pa tudi za stanovanjski del, kjer dela prav tako že intenzivno potekajo. »Načrtujemo, da bodo stanovanja ob pričetku prodaje v celoti dokončana in vseljiva, kar bo prav gotovo posebnost na našem trgu. V tem trenutku tako prodajnih aktivnosti še ne izvajamo, ne sklepamo niti prodajnih pogodb,« so povedali v družbi.

Kančeva hiša

Pridobili so tudi že novo gradbeno dovoljenje za izvedbo prenove Kančeve hiše, saj je staro že zapadlo. »V tem trenutku zbiramo ponudbe izvajalcev in se pripravljamo na zahtevno obnovo, ki bo trajala približno 14 mesecev, torej do naslednje jeseni,« napoveduje Buničeva. V Kančevi hiši bodo zgradili šest stanovanj, v pritličju pa bo poslovni prostor, ki bo namenjen poslovni oziroma agencijski dejavnosti, morda bo v njem banka, morda odvetniki, notar ali agencije. »Vsekakor gre za zelo atraktivno lokacijo v Mengšu, pa tudi objekt bo drugačen, saj gre za spomeniško zaščiteno historično stavbo, tako da smo prepričani, da se bo primeren kupec hitro našel,« so prepričani v Prvi hiši.