Zmagovalni film je mešanica trilerja, ljubezenske zgodbe in poročanja z gradbišča, ki prikazuje sodobne oblike izkoriščanja. Financirali so ga producenti iz Singapurja, Francije in Nizozemske, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V ospredju tokrat junakinje

V glavnem tekmovalnem programu festivala, ki se postavlja ob bok Cannesu, Berlinu in Benetkam, se je za zlatega leoparda sicer potegovalo 15 filmov. V njih so v ospredju junakinje.

Gutijevo so nagradili za vlogo uporniške noseče najstnice v filmu Alice T romunskega režiserja Raduja Munteana. Med igralkami so bile sicer druge favoritinje, veliko se je na primer govorilo o Američanki Mary Kay Place, ki je zaigrala v filmu Diane in Turkinji Damli Sönmez, ki je zablestela v filmu Sibel.

Medtem pa kritiki niso bili presenečeni, da je najboljši igralec 71. mednarodnega filmskega festivala v Locarnu postal Južnokorejec, ki je v filmu igral starajočega pesnika.

Žirija, ki ji je predsedoval kitajski režiser Jia Zhang-ke, je posebno nagrado namenila edinemu dokumentarcu v glavnem tekmovalnem programu, filmu francoske režiserke Yolande Zauberman z naslovom M. V njem režiserka osvetli probleme zlorabe otrok v pravoverni skupnosti v Izraelu. Nepričakovano je nagrado za najboljšo režijo prejela čilska režiserka Dominga Sotomayor, ki se je s svojo družbeno panoramo Prestar in premlad za umret vrnila v 90. leta prejšnjega stoletja.

Nagrado občinstva prejel film Spika Leeja

Nagrado občinstva je prejel film BlacKkKlansman ameriškega režiserja Spika Leeja.

Filmski festival v Locarnu med sorodnimi prireditvami po svetu slovi po tem, da odkriva smernice v sedmi umetnosti. Njegova posebnost so projekcije na glavnem mestnem trgu, ki pred več kot 8000 gledalci razgrnejo večinoma svetovne, mednarodne ali evropske premiere.

Festival želi tudi spodbujati mlade, neodvisne filmske ustvarjalce. Zaradi nekomercialne naravnanosti filmov velja za nekakšen evropski Sundance neodvisnega filma. Čeprav festival stavi bolj na film kot glamur, se ga udeležujejo tudi znana filmska imena. Tako v Locarnu vseeno ni manjkalo zvezdnikov, kot sta Ethan Hawke in Meg Ryan.

Ameriški igralki, ki je zaigrala v filmih, kot so Ko je Harry srečal Sally, Romanca v Seattlu in Čaka te pošta, so letos namenili nagrado za prispevek k filmski zgodovini, poimenovano leopard club award. Častnega leoparda, nagrado festivala za življenjske dosežke, pa so namenili francoskemu režiserju Brunu Dumontu.

V sekciji teden kritike so premierno predvajali hrvaško-slovenski celovečerni dokumentarec Nori dnevi v režiji Damiana Nenadića.

Lani je zlatega leoparda za najboljši film dobil kitajski dokumentarec Gospa Fang v režiji Binga Wanga.