Sprva je bila izstrelitev načrtovana za ob 3.53 po krajevnem času (ob 9.53 po srednjeevropskem času), a se je nekaj zapletlo. Nadzorna ekipa je nato pregledala sisteme in odobrila vzlet za ob 4.28, a so ga tik pred načrtovanim vzletom ponovno ustavili ter preložili za 24 ur na nedeljo, je Nasa sporočila prek twitterja.

Nepravilnosti so strokovnjaki opazili v zadnjih minutah pred vzletom, ko se je tudi sprožil alarm za tlak v rezervoarjih s helijem. Inženirji so zelo previdni s sondo in ne želijo ničesar prepustiti naključju.

Časovno okno, ko je bil danes vzlet možen, da pot proti Soncu poteka optimalno, se je odprlo ob 3.33 in je bilo odprto 65 minut. Izstrelitev so načrtovali za ponoči, ker je takrat ozračje stabilnejše.

Časovno okno se bo v nedeljo odprlo ob 3.31, ko bodo vremenski pogoji 60-odstotno v prid izstrelitvi, so še sporočili iz Nase.

Poskus današnje izstrelitve 1,5 milijarde dolarjev vrednega vesoljskega plovila je sicer v živo preko prenosa spremljajo več deset tisoč ljudi.

Plovilo Parker, ki bo predvidoma v nedeljo zgodaj zjutraj vzletelo z vesoljskega centra v Cape Canaveralu na Floridi, bo najprej poletelo proti Veneri, ki je drugi Soncu najbližji planet. Nato bo skušalo izkoristiti Venerino gravitacijo za pridobitev hitrosti za približevanje Soncu. To se bo začelo novembra. V Sončevo korono naj bi potem plovilo v sedmih letih misije vstopilo 24-krat, poročajo tuje tiskovne agencije.