Delni Sončev mrk bodo med drugim opazovali še na Kitajskem, Mongoliji in Kazahstanu. Po oceni spletne strani Time and date, ki podrobno spremlja tudi nebesne pojave, ki se jih vidi na Zemlji, bo to, če bo dopuščalo vreme, najbolj gledan Sončev mrk letošnjega leta.

V Sloveniji bo sicer šibkejši Sončev mrk viden 10. junija 2021, popolni Sončev mrk pa lahko pričakujemo šele 3. septembra 2081.

V popolnem Sončevem mrku, ki je redek pojav, Luna za nekaj minut povsem zakrije Sonce, na območju popolnega Sončevega mrka pa je možno opazovati zvezde in Sončevo krono.

Letošnje poletje je bilo živahno za opazovanje neba. Delni Sončev mrk 13. julija je sicer razveselil le redke na na jugu Avstralije. Dva tedna kasneje pa je 27. julija najdaljši popolni Lunin mrk razveselil tudi ljubiteljske astronome v Sloveniji. Hkrati je bila Zemlja še priča najbližjemu srečanju z Marsom v zadnjih 15 letih, ko sta bila planeta konec julija oddaljena »le« 57,6 milijona kilometrov.

Ob tokratnem dnevnem astronomskem pojavu bodo lahko ljubitelji vesolja ponoči opazovali še vrhunec meteorskega roja Perzeidov. Največ jih bo mogoče videti v noči na ponedeljek.