Kot so dodali, jim je po intenzivnem iskanju le uspelo zagotoviti prevzemnika za začasno skladiščene bale lahke frakcije na lokaciji v Študi pri Domžalah, ki bo poskrbel za ustrezno končno oskrbo teh v termični napravi v tujini.

Publikus je v Študi pri Domžalah skladiščil 690 bal lahke frakcije. Gre za plastične materiale, ki niso primerni za predelavo ali recikliranje in nastajajo pri sortiranju mešane odpadne embalaže.

»Edina možnost končne oskrbe tovrstnih odpadkov je njihova energetska izraba, pri čemer nastajata toplotna in električna energija. Gre za inerten, nenevaren material, ki je z vidika preprečevanja kakršnihkoli morebitnih emisij v okolje še dodatno ovit v folijo,« so še navedli v Publikusu.

Bale, ki jih je Publikus na Študi zaradi problematike pri ravnanju z mešano odpadno embalažo na ravni države in problematike končne termične oskrbe te mešane odpadne embalaže odložil začasno, bodo tako kmalu nehale razburjati lokalne prebivalce. Ti so zaradi neprijetnega vonja, ki se širi iz bal, večkrat protestirali, pritožili so se tudi na inšpekcijo.