Naj spomnim, kako si je pred časom policijska patrulja drznila opraviti preizkus z alkotestom ministra za javno upravo. Letel je sam predsednik policijskega sindikata. Obrazložitev je bila zanalašč in namenoma, da ministra disciplinirajo glede pogajalskih razmer pri kolektivni pogodbi. No, zadeva še ni končana, mogoče bodo na koncu še pohvaljeni. Prepričan sem, da če bi se tokratna dogodivščina nočne patrulje zgodila sredi mandata vlade, bi opozicija že zahtevala interpelacijo ministra, generalnega šefa policije in še koga, tako pa nima smisla sedaj drezati v sestavo nove vlade.

Kar torej pomeni, da je problem širši in da je odgovornost na višjem nivoju. Vsi smo krvavi pod kožo, vsi smo bili mladi, a ne generalni direktor policije.

Osebno menim, da se je treba izobraževanja in vzgoje policista lotiti resneje. Mislim, da je treba uvesti zopet neko kadetnico, kjer se kandidata spremlja od mladih nog, sistematično, kjer se recimo po štirih letih intenzivnega šolanja in spremljanja kadeta pokažejo tudi anomalije posameznika, ki ga delajo neprimernega za poklic policista.

Tako pa odgovornost za ta dogodek prevzemimo kar vsi po vrsti, tudi volilci. To, kar se je zgodilo, je odraz vseh razmer v slovenski družbi.

Vid Drašček, Vrhnika