Če bodo uspeli doseči razmejitev, pa ni odvisno samo od Srbije, je dejal, saj sta »za tango potrebna dva«.

Avstrijska tiskovna agencija APA navaja, da izraz »razmejitev« v Srbiji te dni večinoma razumejo kot evfemizem za delitev Kosova oziroma menjavo večinsko albanskih območij na jugu Srbije za večinsko srbski sever Kosova.

Vučić je izpostavil še, da mora biti rešitev za Kosovo vseobsegajoč paket in ne enostavna, niti poenostavljena rešitev, kot mislijo nekateri. Povedal je še, da ne more govoriti o podrobnostih pogajanj s Kosovom, saj bi s tem »odprl karte« Srbije v pogajanjih.

Vse več govora o izmenjavi ozemlja

V zadnjem času nekateri srbski in kosovski politiki vse pogosteje govorijo o rešitvi, po kateri bi si državi izmenjali omenjena območja. Na pogajanjih o normalizaciji odnosov med državama, ki pod okriljem EU potekajo od leta 2011, to sicer uradno ni nikoli bila tema pogovorov.

Na Kosovu delitvi države nasprotujejo tako vladne stranke kot opozicija, v Srbiji pa je največji kritik te ideje srbska pravoslavna cerkev.

Kosovski predsednik Hashim Thaci je sicer v sredo dejal, da je predlagal »popravke meje« s Srbijo tako, da bi večinsko albanske občine na jugu Srbije - Preševo, Bujanovac in Medvedja - priključili Kosovu. To pa po njegovih besedah pomeni, da ne bo prišlo do delitve Kosova niti avtonomije za Srbe na Kosovu.