Petkova stavka Ryanairovih pilotov bo največja v zgodovini podjetja. Kot je na današnji novinarski konferenci v Frankfurtu dejal vodja trženja v Ryanairu Kenny Jacobs, bodo lahko potniki že kupljene vozovnice za odpovedane lete zamenjali ali pa jim bodo povrnili denar.

Jacobs je pred novinarje stopil po napovedi sindikata pilotov Vereinigung Cockpit (VC), da se bodo nemški piloti v petek pridružili stavki kolegov iz Irske, Belgije in Švedske. V Nemčiji bodo piloti z dela odkorakali ob 3.01 uri v petek, stavka pa bo končana v soboto ob 2.59.

Prvi mož VC Martin Locher je odločitev sindikata utemeljil z besedami, da so v Ryanairu v času pogajanj kategorično zavračali zahteve po zvišanju plač. "Ob tem nam niso dali signala, da obstaja volja za iskanje rešitve," je dodal.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, bo 22 letov odpovedanih iz in na Švedsko. Večina teh letov je regionalnih. Predstavnih švedskega sindikata SPF Martin Lindgren je pojasnil, da trenutno z vodstvom podjetja ne tečejo nobeni pogovori. Pojasnil je, da se v Ryanairu niso želeli sestati s predstavniki, ki jih je določil sindikat.