Najprej je bila prisega firerju, nato povojni poboji, v tretjem dejanju pa naj bi se zgodila dokončna, če bo treba, tudi skrajno maščevalna lustracija desne perestrojke, ko naj bi se upravičilo dviganje desnice in se maščevalo vsem, ki niso prifarski privrženci, piše Aleksander Lucu v Nedeljskem dnevniku.

V Kočevju je namreč decembra 2012 BgGen (brigadni general), gostilničar, harmonikar in domnevni pisec stihov, ki je že pred osamosvojitvijo Lojzetu Peterletu spustil pod nos dražljivi vonj po pravi slovenski vojski, Tone Krkovič organiziral z veliko naklonjenostjo sponzorjev in državne televizije prvi festival domoljubnega popevanja. Lokalni gasilci so preverjali in v dvorano spuščali samo »naše«, zato sta prvič pečeni predsednik države Borut Pahor in takratni predsednik vlade Janez Janša sedela v prvi vrsti brez skrbi, v bistvu je manjkal že takrat njun največji prijatelj iz Budimpešte, kjer znajo razvajati z vsem ugodjem v številnih toplicah, posebej ob obiskih prijateljskih političnih fantov, ki jim vrnitev domov znajo pospremiti tudi z žgečkljivimi fotografijami za spomin. Samo medklic za osvežitev spomina: Pahor se je poleti 2011 še kot predsednik vlade pred novinarji popolnoma nediplomatsko »zaletel« v predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana in napovedal vzhodni sosedi skorajšnjo evropsko izolacijo. Seveda so v Budimpešti (Madžare je o Pahorjevi izjavi obvestila evroposlanka SDS Romana Jordan Cizelj, se ve, po čigavem naročilu) znoreli in zahtevali nedvoumna pojasnila in opravičila. Zbegani Pahor je panično tekal v Ljubljani okoli madžarskega veleposlanika, v Bruslju so bili nad nepremišljeno izjavo zgroženi, potem pa je – ve se, od koga – dobil navodila, kako se bo izmazal iz zagate, in za vedno – ve se, komu – ostal večni dolžnik. V Bruslju je Pahor na štiri oči prosil Orbana za odpuščanje. Seveda pa sta skupaj našla krivce, po stari navadi slovenske novinarje, ki bi morali Pahorjeve veleumne izjave o Madžarski zadržati zase, saj so bile izrečene »off the record«, na neuradnem srečanju z novinarji.

Kasneje, po obisku Orbana v Lendavi pri madžarskih domoljubih v Sloveniji (najbolj bolestno navezana na Budimpešto je bila dolgoletna manjšinska poslanka, na videz dobrovoljna Marija Pozsonec), sta se oba domoljuba dokončno pobotala v gostilni Pec v Spodnji Selnici pri Mariboru. Sedaj je popolnoma jasno, da so se Pahor, Janša in Orban redno sestajali uradno in še večkrat neuradno, povsem zasebno. Pahor je Orbana, ki se je vračal z obiska v Italiji (pri italijanskih, ve se, katerih somišljenikih), povabil tudi v legendarno restavracijo Pikol pri Novi Gorici, kjer je Madžar Primorca brez opravičila pustil čakati dve uri, vendar se je hipna zamera zgladila ob izvrstni kulinariki Borisa Pikola.

V Ljubljani pekel, morje pa vse bolj tropsko

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, kako se podnebne spremembe že kažejo tudi na posameznih območjih v Sloveniji, kako je minil naš obisk v jeseniški železarni SIJ Acroni, kakšne so nove funkcije nekaterih svetilnikov ob jadranski obali, kako je videti muzej dimnikarstva na Šafarskem in kje so pasti prodaje šestih portoroških hotelov… – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov.