Naša edina zahteva je kolektivna pogodba, ki je nimamo že več kot 20 mesecev, je za časnik Jutarnji list povedal pilot Marko Božićević, sicer član izvršnega odbora hrvaškega sindikata prometnih pilotov in član stavkovnega odbora.

Uprava hrvaškega prevoznika je navedla, da sindikat Orca, ki združuje zaposlene na letališču, kot pogoj za odpoved stavke navaja 150 zahtev, ki so jih predstavili že aprila lani. Te zahteve naj bi podjetje stale dodatnih 53 milijonov kun, kar pa si Croatia Airlines po navedbah uprave ne more privoščiti. Uprava ponuja zvišanje plač za 2,5 odstotka ob izplačilu ostalih bonitet, kot so božičnice.

Kljub trditvam, da je za odpoved stavke potrebna le kolektivna pogodba, je Božićević na vprašanje, ali bi sindikat odstopil od stavke, če bi vlada do srede izbrala novo upravo, dejal, da bi stavko prestavili. Novi upravi bi dali čas za predlog kolektivne pogodbe, je pojasnil.

Vlada je v preteklih skoraj dveh letih petkrat podaljševala mandat začasni upravi, v teku pa je že tretji razpis, s katerim iščejo nove člane. Kot poroča Jutarnji list, minister za promet Oleg Butković za razliko od kolegov v vladi ni odšel na dopust in najverjetneje išče politično rešitev za preklic stavke.

Podjetju grozi stečaj

Po neuradnih informacijah časnika državnemu letalskemu prevozniku grozi stečaj, če bi stavka trajala pet ali šest dni. Uprava je ocenila, da bo vsak dan stavke podjetje stalo okoli 800.000 evrov. »To so podatki uprave, v sindikatu ne razpolagamo s finančnimi podatki, zato takšnih navedb ne moremo komentirati,« je dejal Božićević, ki zavrača odgovornost za morebiten stečaj podjetja.

»Podjetje ni v težavah zaradi nas. Če bi pred 20 meseci sklenili kolektivno pogodbo, bi se izognili številnim stroškom in danes ne bi bili v takšni situaciji,« je poudaril. Ob tem je dodal, da so v sindikatu stavko nazadnje odpovedali po srečanju s premierjem Andrejem Plenkovićem. Dejal je, da so prav premierju najbolj zaupali in verjeli njegovih obljubam, a ni bilo uresničeno nič od tega.

Neuradno naj bi uprava hrvaškega letalskega prevoznika danes na sodišču preverila zakonitost stavke in jo na ta način poskušala ustaviti. V skladu z odločitvijo arbitražnega sodišča morata sicer uprava in sindikat v primeru stavke zagotoviti realizacijo najmanj 30 odstotkov letov dnevno. Po dostopnih podatkih bi morala Croatia Airlines v sredo prepeljati okoli 7000 potnikov, a se jih je nekaj že preusmerilo k drugim letalskim ponudnikom.