Sedemindvajsetletni Ptujčan bi moral biti najmočnejše slovensko orožje v Portorožu, vendar je direktor turnirja Aljaž Kos v ponedeljek dopoldan dobil neprijetno novico. »Rola mi je poslal sporočilo, da se zaradi zdravstvenih težav odpoveduje udeležbi. Kot je povedal, se je s podobnimi zdravstvenimi težavami srečal že pred leti, zato so mu zdravniki odsvetovali igranje. Zdravje je seveda na prvem mestu in Blažu želim čim uspešnejše okrevanje,« je dejal Kos.

Rola, ki bi se moral v prvem krogu srečati s prvim nosilcem in branilcem naslova Sergejem Stahovskim iz Ukrajine, je v Portorož prišel že prejšnji teden, dva dni treniral, nato pa so se pojavile težave, zaradi katerih je moral v bolnišnico. »Upali smo, da ni nič hujšega, a žal so se danes dopoldan uresničile črnoglede napovedi. Vseeno sem prepričan, da bodo ostali slovenski igralci, ki so v glavnem žrebu, upravičili pričakovanja in poskrbeli, da bodo gledalci do konca tedna uživali tudi v nastopih domačih igralcev,« je dodal Kos.

Rola vseeno prispel v Portorož

Popoldan je v Portorož prišel tudi Blaž Rola, ki je moral po pravilih ATP podpisati izjavo o odpovedi. Ob tem je novinarjem dal izjavo. »Že na začetku priprav tu v Portorožu se nisem počutil dobro. Bil sem hitro utrujen, brez pravega apetita, imel sem nizko odpornost, zato sem odšel v bolnišnico na preiskave, ki so pokazale, da imam hiper kalcemijo oziroma povišano vrednost kalcija v krvi. To se mi je pojavilo že pred desetimi leti, a tedaj sem vzel nekaj zdravil in zadevi nikoli nismo prišli do dna. Ker gre za resno zadevo, želim zdaj raziskati vzroke in poskrbeti, da se mi ti ne bo več ponovilo. Zdravje je trenutno pred mojim tenisom,« je dejal Blaž Rola.

Ob odsotnosti Aljaža Bedeneta, ki je v zaključni fazi priprav za zadnji grand slam sezone v New Yorku, in Blaža Kavčiča, ki se je prijavil za tri turnirje challenger na Kitajskem, bodo glavno slovensko breme v Portorožu nosili Nik Razboršek (658.), Tom Kočevar Dešman (737.), Aljaž Radinski (1690.) in Aljaž Jakob Kaplja, ki ni uvrščen na lestvico ATP.

Aljaž Radinski bo priložnost dobil že danes, in sicer proti Nemcu Tobiasu Kamkeju, preostali trije pa se bodo portoroški publiki predstavili v torek. Vsi štirje bodo hkrati igrali tudi na turnirju dvojic.

Ne glede na uspešnost slovenskih predstavnikov bo v Portorožu zanimivo vse do finala, ki je na sporedu v soboto ob 20. uri. Na peščenih igriščih bo potekal teniški fest, na katerem bo igralo blizu 1000 otrok. Hkrati bo ves čas turnirja potekala dražba predmetov in dobrodelna akcija Gibaj, mladina!, za katero je Tenis Slovenija že zbrala toliko sredstev, da bo imelo prek 50 otrok v naslednjem šolskem letu plačane fizične aktivnosti, najbolj zabavno pa bo pred finalom, ko se bosta v ekshibicijskem dvoboju pomerila naš nekdanji tenisač Grega Žemlja in komik Rado Mulej.