»Lift je podjetje, ki izdeluje leteče igračke.« Tako poenostavljeno opisuje svojo vizijo ustanovitelj Nick Leason. Skupina ameriških deskarjev je namreč v Puertu Ricu ustanovila podjetje Lift, ki se je usmerilo v proizvodnjo neobičajnih desk za lebdenje na vodi.

»Izkušnje sploh ne morem opisati. Ko stojiš na našem surfu, dobesedno lebdiš v zraku. Obdajata te le morje in popolna tišina,« v kratkem videu pristavi svoje vtise Damien Leroy, eden od deležnikov podjetja. Prizor teh letečih surfov, imenovanih efoils, je zares zanimiv. Predstavljajte si deskarja na valovih, ki stoji na svoji deski, vendar kak meter nad gladino, in šviga po morju. Efoils je namreč gliser deska na električni pogon.

Efoils deluje s pomočjo podvodnih kril (hydrofoils). Ta omogočajo, da se deska pri določeni hitrosti dvigne iz vode. Od tu torej učinek lebdenja oziroma letenja, kot temu radi pravijo v omenjenem podjetju. Zadevo poganja električni motor, ki omogoča do 45 minut vožnje pri zavidljivi hitrosti 40 kilometrov na uro. Uporabnik lebdečo desko nadzoruje prek brezžičnega upravljalnika, ki se povezuje prek povezave bluetooth. Tudi ta je zasnovan tako, da plava na vodi v primeru padca ali kake druge neprijetnosti.

Lebdeči surf je na voljo v dveh velikostih. Standardni model E1 je nekoliko večji in omogoča več stabilnosti med vožnjo. E1 sport pa je nekoliko manjši in okretnejši. Namenjen je torej tistim, ki bi običajno drsenje po gladini radi nekoliko popestrili z atraktivnim zavijanjem. Gre za podoben občutek kot pri carver smučeh, pojasnjujejo.

»Čeprav je na prvi pogled videti, da je vse skupaj izjemo enostaven koncept, je bilo pri razvoju delujočega modela treba razviti številne unikatne tehnične rešitve,« pojasnjuje Leason. »Da je zadeva začela lebdeti nad vodo, smo dokaj hitro dosegli. Vendar je bil naš cilj, da lahko tako desko obvlada tudi popoln začetnik. S prilagajanjem komponent smo razvili izjemno stabilno desko, primerno za vsakega.«

Skupina podjetnih deskarjev svoje deske ni omejila le na morsko gladino. Poudarjajo, da so jezera in reke prav tako primerni za vožnjo, res pa je, da je lebdenje na morskih valovih toliko bolj zabavno. Kot jasno prikazujejo, lahko deska z lahkoto nosi odraslega človeka in otroka hkrati, le nekoliko več tandemske vaje bo potrebne za ohranjanje ravnotežja.

Kot smo že na začetku nakazali, pa tak pripomoček ni prav nič cenovno privlačen. Za novo desko je namreč treba odšteti 12.000 ameriških dolarjev, kar je dobrih deset tisoč evrov. Upajo pa, da se bo s postopno vse večjo proizvodnjo tudi cena počasi spuščala.