58-letni francoski državljan Lahcen Gueboudj je danes na sodišču v Bagdadu zanikal navedbe, ki naj bi jih podal med zaslišanjem. »Priznanje v arabščini sem podpisal, ne da bi vedel, kaj piše,« je povedal danes.

»Nikoli ne bi zapustil Francije, če moj 25-letni najstarejši sin Nabil ne bi odšel v Sirijo,« je povedal v francoskem jeziku. »Želel sem ga prepričati, da se z nami vrne v Francijo,« je poudaril Gueboudj, ki je z ženo in otroki prek Turčije odpotoval v Sirijo, nato pa so ga aretirali v Iraku.

Nemška državljanka Nadia pa je v nemščini z nekaj arabskimi besedami povedala, da je iz Turčije v Sirijo potovala skupaj z materjo, hčerjo in duševno bolno sestro, ki je bila nato ubita v bombnem napadu.

Aretirali so jo julija lani skupaj z materjo, ki je bila januarja letos zaradi članstva v IS obsojena na smrtno kazen, vendar so ji aprila kazen znižali na 20 let zapora.

Odvetnik Nadie je poudaril, da je bila v času priključitve IS mladoletna, poroka s pripadnikom IS pa je bila posledica »nasilja oborožene skupine, in ne zavestne odločitve odrasle osebe«. Sama je dejala, da je iz Sirije v Irak odšla, da bi pobegnila pred pripadniki IS.

V Iraku vsakršno sodelovanje s terorističnimi skupinami obsodijo s smrtno kazen

Iraška zakonodaja za vse ljudi, ki so se pridružili kaki »teroristični skupini«, predvideva smrtno kazen. Po navedbah sodnih virov je bilo na smrt ali dosmrtno zaporno kazen zaradi pridružitve skupini Islamska država doslej obsojenih več kot 300 ljudi, od tega okoli 100 tujih državljanov.