Hokejska zveza Slovenije je za dvanajstega selektorja članske reprezentance imenovala 43-letnega Iva Jana, ki je podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za eno sezono.

Potem ko se je s položaja selektorja po neuspešnem prvenstvu skupine B v Budimpešti poslovil finski strokovnjak Kari Savolainen, je hokejska zveza pred dvema mesecema že dosegla načelni dogovor z Matjažem Kopitarjem, a je njegova vrnitev na slovensko klop za obdobje štirih let nedavno padla v vodo. Kopitar za opravljanje selektorske funkcije namreč ni dobil soglasja delodajalcev iz Los Angelesa, za katere bo opravljal naloge skavta za evropski hokejski trg. Generalni sekretar zveze Dejan Kontrec, ki je vodil pogajanja za novega selektorja, se je tako sestal z kandidatom številka dve Ivom Janom, s katerim sta nekoč uspešno zastopala slovenske barve na ledu. »Prav nobenih težav ni bilo. S Kontrecem se tako dobro poznava, da sva hitro uskladila podrobnosti,« nam je povedal Ivo Jan, po rodu Jeseničan s stalnim prebivališčem v Ljubljani.

Jan spada med obetavnejše slovenske trenerje novega vala. V novi sezoni bo hkrati tudi trener italijanskega Vipitena, ki tako kot slovenska predstavnika Jesenice in Olimpija nastopa v alpski ligi. »V klubu so mi dali proste roke. Nobenih zadržkov niso imeli. Moj predhodnik v Vipitenu je postal selektor italijanske reprezentance, zdaj pa sem jaz prevzel vodenje slovenske vrste. To vidijo tudi kot reklamo za klub,« je razložil nekdaj izvrstni napadalec s pravim občutkom za doseganje zadetkov. Vodenje slovenske reprezentance je zanj prav gotovo največji izziv na dosedanji trenerski poti, ki jo je leta 2012 kot pomočnik začel v Ljubljani pri Olimpiji. Kot glavni trener se je izkazal z umirjenim in analitičnim pristopom, po osvojenem naslovu slovenskega prvaka pa se je zaradi nevzdržnih razmer v tivolskem kolektivu preselil v Gradec. V sezoni 2015/16 je bil tudi pomočnik tedanjega reprezentančnega selektorja Nika Zupančiča, ko je Slovenija osvojila prvenstvo skupine B v Katovicah.

»Za igralce vsekakor nisem neznanka. Vedo, kakšen sem in kaj lahko od mene pričakujejo. Veliko stavim na komunikacijo z njimi. Prav tako jim rad prisluhnem, a to še ne pomeni, da sprejemam odločitve glede na njihove želje. Zdi se mi, da sem bil z igralci vedno v dobrih odnosih. Čutil sem obojestransko spoštovanje. V novi funkciji vidim velik izziv, povrhu pa je bil že čas, da se lotim kakšnega večjega projekta,« je pojasnil. Reprezentanco bo premierno vodil jeseni na turnirju v Belorusiji, na domačem ledu pa se bo predstavil februarja prihodnje leto, ko bo imela Slovenija na Bledu generalko pred svetovnim prvenstvom skupine B, ki bo spomladi potekalo v Kazahstanu. »Cilj je vrnitev v elitni razred. Naloga ne bo preprosta, saj bo to eden zahtevnejših turnirjev drugega kakovostnega razreda. Belorusija, Kazahstan in Madžarska bodo nevarni tekmeci,« se je ozrl h glavnemu izzivu. Hokejska zveza mu je namenila proste roke pri izbiri sodelavcev na klopi, kjer se bo število trenerjev v primerjavi z zadnjo reprezentančno akcijo prepolovilo. Jan bo izbral svojega pomočnika in videoanalitika, za vratarje pa bo skrbel Klemen Mohorič.