Po osvojitvi drugega zaporednega naslova državnega prvaka je košarkarska Olimpija danes v dvorani Stožice začela priprave na novo sezono. Trener Zoran Martić je na uvodnem treningu pozdravil 14 košarkarjev, manjkal je edino Luka Šamanić, ki s Hrvaško še nastopa na evropskem prvenstvu do 18 let. Že popoldne je 53-letni Celjan lahko računal na novo okrepitev, slovenskega reprezentanta Blaža Mesička, danes pa bo lahko še na zadnjo. Tudi v tem primeru se v Ljubljano vrača nekdanji član Olimpije, in sicer 22-letni Aleksandar Lazić, ki je v lanski sezoni igral za Mego Bemax. Direktor Roman Lisac je izdal, da je proračun za moštvo okoli milijon evrov, Ljubljančani pa bodo letos po dolgih letih del priprav opravili zunaj Ljubljane, saj se bodo med 15. in 25. avgustom potili na Rogli.

Ker bo Olimpija še tretje leto zapored nastopala v treh tekmovanjih (Fibina liga prvakov, liga ABA in državno prvenstvo), je vodstvo kluba sestavilo širok kader, v katerem bo 17 košarkarjev. Ker je moštvo izredno mlado in je v njem kar nekaj potencialnih kandidatov za preboj v ligo NBA, želijo zmaji tako zagotoviti, da mladci ne bodo le potovali in igrali tekem, temveč da bodo lahko določene spustili in se doma s tretjim pomočnikom, ki naj bi prišel v kratkem in se pridružil Stipetu Modriću in Gregorju Hafnarju, razvijali in napredovali. »Igralcem sem po uvodnem pozdravu nemudoma dejal, naj se preštejejo. Več nas je kot lani z enim samim razlogom – da bomo poskušali preživeti. Izkušnje z zadnjih dveh sezon namreč kažejo, da je 80 tekem in tri različna tekmovanja z 12 ali celo manj igralci na meji možnega,« je povedal Zoran Martić.

Cilji bodo znani naknadno

Olimpijin trener bo v novi sezoni prvi del državnega prvenstva izkoristil za razvijanje že omenjenih mladih igralcev in za dvigovanje forme, z jasnim ciljem, da se prebijejo med prvih šest, torej v ligo za prvaka. Cilji v Fibini ligi prvakov in ligi ABA pa bodo postavljeni, ko bodo znane postave nasprotnikov. »Od mlade ekipe ne moremo pričakovati izkušene igre, lahko pa zahtevamo veliko energije, agresivnosti in hitrosti. To bi moral biti naš zaščitni znak in potrudili se bomo, da bo temu tako,« je jasen Martić, ki se zaveda, da bi lahko bilo dejstvo, da moštvu primanjkuje izkušenih posameznikov, težava. »To je bila ena od dilem, ko smo sestavljali moštvo. Razen Begića in Bubnića ter tudi Tratnika in Špana ni starejših igralcev. Želeli smo si posameznika, ki bi kot pojava in karakter nemudoma prevzel vlogo vodje, a se nam ni izšlo. Rešitve bomo iskali v nekoliko drugačnem pristopu.

Petrov pogrešal le Cinca in Marinellija

Poleg Olimpije je priprave na novo sezono danes začel tudi drugi slovenski evroligaš Krka. Trener Simon Petrov je na prvem treningu pogrešal le Dina Cinca in Paola Marinellija, ki sta v hrvaški reprezentanci B. »Fantje so v lanski sezoni dokazali, da je njihovo mesto v ligi ABA, dodali pa smo jim izkušene, ki so vajeni igranja na takšni ravni. Sestavili smo dobro ekipo, s katero nihče ne bo imel lahkega dela,« je Simon Petrov pred kratkim povedal v daljšem intervjuju za naš časopis.