Danes ponoči, okoli tretje ure zjutraj, so koprski policisti kot zdaj že skoraj vsako noč prežali na ilegalne prebežnike oziroma tihotapce z ljudmi. A so tokrat naleteli na voznika škode superb, ki se jim je očitno zdel sumljiv. Ustavili so ga na cesti Dragonja–Župančiči in ga povprašali za dokumente. Pokazal jim je le osebno izkaznico, za katero se je pozneje izkazalo, da je ponarejena. Kot se je izkazalo tudi, da je bil avto s poljskimi registrskimi tablicami, ki ga je vozil, ukraden na Poljskem. Ali je osumljeni tudi sam Poljak, na policiji niso povedali. Morda niti ne vedo, saj jim je možakar pobegnil.

Kako mu je to uspelo, je razložil Damjan Sever, vodja oddelka v sektorju uniformirane policije PU Koper: »Policist je od voznika zahteval še vozniško in prometno dovoljenje, voznik pa je sunkovito speljal in se z veliko hitrostjo odpeljal po cesti proti Župančičem. Za njim smo takoj poslali več policijskih patrulj. Ena od teh je bežečega voznika opazila v Vanganelu in ga hotela ustaviti, voznik pa je zapeljal naravnost proti policistu, tako da je moral, da bi si rešil življenje, odskočiti,« je razlagal Sever. Trčil je v policijsko vozilo, kar pa obeh mož v modrem ni ustavilo, da se ne bi pognala za njim v smeri proti koprskemu pokopališču. A sta imela neizmerno smolo, ubežnik pa srečo. Policista sta se z »marico« namreč zaletela, pri čemer se je eden huje poškodoval, zlomil si je nogo in več reber.

Pobegnil z ukradeno corso

Po dveh kilometrih je ubežnik naletel na še eno policijsko blokado. Tik pred njo je zapeljal na dvorišče neke stanovanjske hiše na Tribanski cesti. Škodo je pustil tam in jo peš popihal proti zaselku Šalara. »V iskanje se je takoj vključil še policist s službenim psom. Ta je sicer 'potegnil sled', a ubežnika ni izsledil,« je pojasnjeval Sever. Nasmehnila se mu je namreč neznanska sreča. Naletel je na odprt avto s prižganim motorjem. Lastnik ga je pustil ob cesti, saj je šel v hišo »samo nekaj iskat«. Ubežnik je torej sedel v avto, šlo je za opel corso, in se odpeljal neznano kam. »Postavili smo blokade širšega območja, o vsem obvestili tudi kolege na italijanski in hrvaški strani, še vedno vodimo več aktivnosti, da bi ga izsledili,« je še dejal Damjan Sever. Našli niso ne voznika ne ukradene corse. So pa na PU Koper poudarili požrtvovalnost policistov, ki so bili odločeni izpeljati svojo nalogo, čeprav je pobegli storilec neposredno ogrožal njihova življenja.