»Zbogom,« je Ai v soboto zapisal na spletnem omrežju instagram, zraven pa pripel videoposnetke, kako stroji rušijo njegov studio. »Brez opozorila so začeli rušiti moj studio 'Zuoyou' v Pekingu,« je dodal. Nekdanja tovarna, kjer so včasih izdelovali dele za avtomobile, je bila njegova baza od leta 2006, poroča Guardian.

Ai Weiwei je eden izmed umetnikov, ki so zasnovali idejo za stadion Ptičje gnezdo, osrednjo točko olimpijskih iger leta 2008 v Pekingu. Do oblasti je postal kritičen, ko je kitajsko provinco Sečuan istega leta prizadel hud potres, v katerem je mnogo ljudi izgubilo življenje. Menil je namreč, da niso naredili vsega, kar bi lahko, in bil nekakšen glas tistih, ki so v potresu izgubili svojce.

Političnega aktivizma oblast ni odobravala

Oblastem njegov aktivizem seveda ni bil po godu. Leta 2011 je zaradi obtožbe utaje davkov v zaporu presedel 81 dni. Za obtožbo pravi, da je bila politično motivirana. S pomočjo podpornikov je plačal globo v vrednosti slabih dveh milijonov evrov, a so mu vseeno zasegli potni list. Vrnili so mu ga leta 2015, od takrat pa naj bi živel v Berlinu.

Ai je sicer načrtoval, da bo moral svoja dela iz studia preseliti, saj mu je lansko jesen potekla najemna pogodba, je za agencijo AFP dejala Ga Rang, njegova asistentka. »A ni bilo mogoče, da bi umaknili vse umetnine, saj jih je bilo preveč,« je dejala.

Še vedno ni jasno, ali so z rušitvijo želeli prizadeti direktno umetnika. Kitajske oblasti so namreč v zadnjem letu pričele čistiti zapuščene industrijske objekte v tem predelu Pekinga, nekateri stanovalci tudi pravijo, da je bila opustela tovarna namenjena za ponovno izgradnjo, piše AFP.

A post shared by Ai Weiwei (@aiww) on

A post shared by Ai Weiwei (@aiww) on