Živite v večnadstropni hiši? Jo nameravate v kratkem prenoviti? Potem razmislite o tem, da bi vanjo vgradili dvigalo ali pa vsaj naredili jašek zanj. Vgradite ga lahko tudi nekaj let ali desetletij kasneje, ko in če ga boste potrebovali. Do takrat lahko prostor uporabljate kot manjšo pisarno. Zaradi vedno večjega povpraševanja in razvoja novih tehnologij dvigala za domačo rabo niso več finančno nedosegljiva.

Kateri tip dvigala?

Obstajajo trije glavni tipi dvigal: hidravlično, vlečno in pnevmatsko. Hidravlično zavzame kar precej prostora, predvsem zaradi namestitve strojne opreme, ki ga poganja. Če hišo šele načrtujete, ne pozabite upoštevati tudi te komponente. Vlečno dvigalo za svoje delovanje ne potrebuje posebne strojne sobe. Premikanje gor in dol namreč poteka s pomočjo protiuteži. V tem primeru je pogonska oprema nameščena nad dvigalom, zato boste potrebovali dodaten prostor zgoraj.

Pnevmatsko dvigalo je novejša iznajdba in deluje na zračni pritisk. Sestavljeno je iz dveh polikarbonatnih cevi. Njegova prednost je, da ne potrebuje dodatnega prostora za namestitev pogonskega sistema, zato je najprimernejša rešitev za že zgrajeno hišo. Črpalna škatla, ki poganja dvigalo, je namreč visoka samo 30 centimetrov, njen premer pa je enak cevi. Upoštevajte, da potrebujete skoraj meter široko odprtino, da boste dvigalo spravili v hišo. Če nimate dovolj prostora in se vam zdi, da bi prostor z dvigalom deloval preveč natrpano, ga umestite na zunanjo stran hiše in naredite le vrata, s čimer boste notranjost ohranili nedotaknjeno.

Sprejemljiva cena

Dvigalo stane od 10.000 evrov naprej, na slovenskih spletnih straneh pa smo zasledili, da si ga domači mojstri lahko uredijo že za najmanj 2000 evrov. Cena je odvisna od potrebnih gradbenih posegov za jašek oziroma konstrukcijo, velikosti nosilnosti kabine, vgradnje ročnih ali avtomatskih vrat, vgradnje komunikacijske naprave ali radia, števila nadstropij in notranje dekoracije. Na voljo je ogromno možnosti, od lesenih do kamnitih oblog, ogledal, držal za roke in mozaikov, omislite pa si lahko celo zvočni sistem za predvajanje glasbe. S predhodnim načrtovanjem dvigalo postane estetski element hiše, lahko pa ga popolnoma skrijemo za vrata, ki se prav nič ne razlikujejo od drugih.