Končale so se kvalifikacije na letošnjem portoroškem teniškem turnirju, največji slovenski prireditvi v letu. Od danes naprej se bodo teniški igralci šestič merili za lovoriko, ki jo je v preteklosti osvojilo pet igralcev. Na prvih dveh turnirjih na Obali sta bila najboljša Grega Žemlja in Blaž Kavčič, leta 2015 je zmagoviti pokal dvignil Italijan Luca Vanni, predlani je zmagal Nemec Florian Mayer, lani pa je bil najboljši Sergej Stahovski, ki bo na letošnjem turnirju prvi nosilec. Ukrajinec bo imel lepo priložnost, da bo kot prvi drugič osvojil najprestižnejši portoroški turnir. Lani je Stahovski v finalu premagal Italijana Mattea Berrettinija, ki je prejšnji konec tedna zmagal na močnem turnirju serije ATP v Gstaadu. Podatek, ki kaže, da v Portorožu vsako leto igrajo tako uveljavljeni igralci kot bodoči zvezdniki.

Letošnji zmagovalec se bo veselil precej večje denarne nagrade kot v preteklosti, saj bo imel turnir za polovico višji denarni sklad, ki bo znašal 75.000 ameriških dolarjev. Eden izmed najatraktivnejših igralcev bo letos v Portorožu Dennis Novak, ki je bil lani še 400. igralec na svetovni lestvici. Trenutno je 136. igralec sveta, izjemen naskok pa si je priboril na letošnjem Wimbledonu, kjer se je po zmagah nad Kanadčanom Polanskim in Francozom Pouillom uvrstil v tretji krog, kjer je moral priznati premoč naturaliziranemu Kanadčanu Raoniću. Glede na to, da bo med posamezniki igral tudi nekdanji zmagovalec portoroškega turnirja Vanni, se obetajo zanimivi boji za najprestižnejšo slovensko teniško lovoriko.

V ospredju zanimanja bodo nastopi slovenskih igralcev. Slovensko barko bo vodil Ptujčan Blaž Rola. Prvi letošnji nastop v Sloveniji se Roli ni posrečil, saj je v dvoboju Davisovega pokala izgubil tako dvoboj med posamezniki kot skupaj z Aljažem Bedenetom med dvojicami. Februarja v Mariboru Rola ni bil v najboljši formi, zato se bo skušal domačim ljubiteljem tenisa pokazati v lepši luči v Portorožu. Pri žrebu Ptujčan ni imel sreče, saj se bo pomeril s Stahovskim, kar bo nedvomno eden vrhuncev uvodnih dni portoroškega turnirja. Tekmec Nika Razborška bo Nemec Dominik Köpfer, Tom Kočevar Dešman se bo pomeril z osmim nosilcem, Italijanom Andreo Amaboldijem, nasproti mreže Aljaža Radinskija bo stal Nemec Tobias Kamke, Jakob Aljaž Kaplja, ki je prejel enega od vabil organizatorjev, pa se bo v prvem krogu pomeril s kvalifikantom.

Pri Teniški zvezi Slovenije so si v zadnjih treh mesecih zelo prizadevali, da bi zagotovili možnost igranja otrokom iz manj premožnih družin ter jim dali priložnost za uspeh v enem najbolj razširjenih športov. V ta namen je potekala akcija Gibaj, mladina, katere ambasador je igralec Rado Mulej. Akcija bo vrhunec doživela konec tedna pred velikim finalom, ko bo predsednik TZS Marko Umberger sredstva predal Aniti Ogulin, predsednici Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje.