Ptujčani se vsako leto veselijo praznika svoje mestne občine, ki ga ta praznuje 5. avgusta, na dan, ko je dal leta 1513 salzburški nadškof Lenart meščanom nov red – spremenjen in tistemu času prilagojen statut mesta Ptuj. Čeprav se od pusta in zlasti v teh poletnih dneh na Ptuju vrstijo zabavne, kulturne, športne in etno prireditve, pa te dosežejo svoj vrh prav na dan Ptujske poletne noči, ki se letos začenja nocoj v starem mestnem jedru, na mestnih trgih in ulicah.

Glasba in kulinarika za vse okuse

Kot pravi vršilka dolžnosti direktorice Zavoda za turizem Ptuj Monika Klinc, Ptujska poletna noč ni namenjena zgolj lokalnemu prebivalstvu, temveč širši javnosti, še zlasti pa turistom, ki poleg nočitev zahtevajo in pričakujejo tudi dogodke za sprostitev in zabavo. »Ptujska poletna noč, ki jo organizira naš zavod v sodelovanju z lokalnimi gostinskimi in hotelirskimi ponudniki, je dogodek, s katerim zadovoljimo tako glasbene kot kulinarične okuse različnih generacij,« pove Klinčeva. Kot še dodaja, v mestu vsi složno skrbijo za to, da se obiskovalci res dobro počutijo.

Tistim, ki jim ni le do glasbe in kulinarike, v Markovi ulici tradicionalno v času Ptujske noči na stežaj odprejo vrata svojih trgovin tudi trgovci, ki v lokalih vztrajajo vse do polnoči, otrokom pa je danes in jutri popoldan na voljo otroška animacija. Zavod za turizem Ptuj za omenjeni projekt od mestne občine prejme 12.500 evrov. »Mi za ta denar poskrbimo za odvoz odpadkov, ustrezno varovanje, zaporo cest in oglaševanje, medtem ko gostinci in hotelirji sami poskrbijo za glasbeni program in kulinarično ponudbo,« še razloži Klinčeva. In dodaja, da je to sodelovanje zelo dobro in utečeno že vrsto let. In ga je vredno ohranjati tudi v prihodnje.

Od polk in valčkov do standup komikov

Sicer pa se tudi število obiskovalcev vsako leto veča, čeprav je odvisno tudi od vremena. »A letos je napovedano lepo, tako da se vsi že zelo veselimo nocojšnje noči. Ne nazadnje pa je tudi vedno več ponudnikov, ki se želijo vključiti v ta projekt, zato bomo prizorišča v prihodnje še širili,« še pove Monika Klinc. Če nič drugega, pa je prijeten že sam romantičen sprehod ob Dravi z razgledom na ptujski grad. Lani je Ptuj v dveh dneh obiskalo skoraj 20.000 ljudi, toliko, če ne še več, pa jih tudi zaradi lepega vremena pričakujejo tudi letos, ko bodo na več kot desetih različnih prizoriščih nastopili tako narodnozabavni ansambli kot pop in jazz pevci in skupine, tudi iz republik nekdanje skupne domovine, pa tudi standup komiki. Dišalo bo zlasti iz Kuhne na dvorišču Fürstove hiše, že vrsto let pa tradicionalno kulinarično ponudbo dopolnjuje tudi gostilna domače ptujske Perutnine.