V okviru študije so testirali plastenke za vodo, nakupovalne vrečke, industrijsko plastiko in zabojnike za hrano. Kot so ugotovili, je najbolj »ploden« onesnaževalec polietilen, ki se uporablja v nakupovalnih vrečkah in ki je tudi najbolj proizvajan in zavržen sintetični polimer na svetu, navaja študija, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Raziskovalci sicer še niso izračunali, kakšna je raven škodljivih toplogrednih plinov, ki jih v okolje sprošča plastika.

»A spričo več kot osem milijard ton plastike, ki onesnažuje naš planet - pri čemer je levji delež ni recikliran - in pričakovani podvojeni proizvodnji plastike v prihodnjih dveh desetletjih, je treba to ugotoviti,« je dejal eden izmed avtorjev študije David Karl z univerze za oceanske in zemeljske študije na Havajih.

»Potrebno je ustaviti proizvodnjo plastike za enkratno uporabo«

Ta vir toplogrednih plinov po njegovih besedah še ni vračunan v ocene globalnih ciklov metana in etilena in bi lahko bil pomemben.

Za plastiko je bilo že doslej znano, da sprošča nevarne kemikalije v vodo in zemljo. »Če upoštevamo količine plastike, ki jih naplavi na naše obale, in količine plastike, izpostavljene vplivom iz okolja, naše ugotovitve podajajo dodaten dokaz, da je treba ustaviti proizvodnjo plastike, še posebej tiste za enkratno uporabo,« je poudarila raziskovalka Sarah-Jeanne Royer.