Že drugič zapored se je zgodilo svojevrstno (ne)pričakovano. Samoumevno presenečenje. Ampak tokrat vseeno drugačno. Po tekmi z Domžalami je pred slabima dvema letoma novico kot dokaz in v obrambo uspešne vizije sporočil trener Darko Milanič, tokrat pa precej bolj slovesno športni direktor Zlatko Zahović. Marcos Tavares, kapetan NK Maribor, je držal v rokah dres s številko 2021. »Maribor je moje življenje!« je dan pred tekmo s Čihuro povedal nasmejani Brazilec.

Tavares ima več življenj

»Podpisali bi lahko za deset, dvajset let, ta človek ima več življenj. Marcos je idol, ne samo naš, ampak tudi navijačev, kar je treba spoštovati, in marsikaj se da izluščiti iz te poteze,« je namignil Zlatko Zahović. Tavares, ki je januarja obhajal desetletnico v klubu, je imel pogodbo do konca letošnje sezone, zdaj bo v Ljudskem vrtu do leta 2021. Zato, ker je po Zahovićevi oceni neuničljiv, kar je ne nazadnje dokazal z zadetkom, ki je dokončno dotolkel Partizani v prvem krogu evropskih kvalifikacij. Zahović je včeraj sicer priznal, da klub trpi na desnem boku po poškodbi Martina Milca, zato naj bi do petka pripeljali novo rešitev.

Tudi Tavaresu so misli takoj prešle k obračunu s Čihuro. Med naštevanjem, kaj bi še rad dosegel v Mariboru, potem ko je postal najboljši strelec kluba in zatem slovenske lige, vmes pa še evropskih kvalifikacij, je postavil igranje v evropski ligi pred državno prvenstvo, ki ga je označil za zelo pomembno. Milanič je prioritete obrnil. Najprej domače prvenstvo, pri čemer čuti, koliko energije vzamejo evropske tekme, še zlasti, če je pot do evropske jeseni dolga kar osem tekem, vijoličasti pa imajo za sabo komaj tri. »Imeli smo kratek čas za pripravo na tekmo. Dobro je, da smo nasprotnika v Gruziji spoznali in se prepričali o tem, kaj moramo delati na tekmi,« je poudaril Darko Milanič. V kader se bo vrnil Amir Dervišević, ki je s svojimi pronicljivimi podajami manjkal že v drugi polovici tekme brez zadetkov v Gruziji, še bolj pa proti Muri, ko Maribor še drugič zapored ni zabil.

Kdaj se bo odprlo v napadu?

Dejstvo, da še niso prejeli zadetka v petih tekmah, je osnova, ki pa lahko zadošča le za enajstmetrovke. Teh vijoličasti posebej za današnji obračun sicer niso vadili. Moštvo pa bo moralo izboljšati realizacijo. »Ko bomo zadeli, bo bistveno lažje,« je prepričan Gregor Bajde. V slačilnici se igralci, ko ne gre v napadu, spodbujajo. »Bodrimo se, samo vprašanje časa je, kdaj se nam bo spet odprlo.«

Maribor gradi optimizem zlasti na fizični pripravljenosti, saj je Milanič izpostavil, da so v Tbilisiju res padli v drugem polčasu, toda tudi Gruzijcem je zmanjkalo sape: »Mogoče celo bolj, bilo je kar nekaj zavlačevanja z njihove strani. Ampak glede na to, kako zelo si želimo v naslednji krog, moramo vročino odmisliti.«

Zato pa bodo dodatno morali upoštevati specifiko, ki jo prinašata tako Čihura kot nezanesljiv rezultat. »Pripravljeni moramo biti, da bodo tesno pokrili naše vezne igralce in bomo imeli več prostora drugje. Tam so nam ponudili čisto dovolj, a nismo vzeli, kar bi morali.« Čihura je nevarna, ko Maribor ne drži optimalne razdalje med krilnimi in bočnimi igralci ali ko nenadno izgubi žogo na sredini. »Takrat znajo biti zelo, zelo nevarni. Morali bomo napadati, ampak imeti ves čas dovolj varovanja v trenutku, ko žogo izgubimo, da ne izvedejo protinapadov.« Maribor mora, kot je poudaril Milanič, ves čas razmišljati o tem, kako zabiti. Vloga favorita po njegovih besedah zato vijoličastih ne bremeni. Prav tako pa, kot je izpostavil Bajde, ne nova zelenica, ki sicer nekaterim, kot je pokazala tekma z Muro, še povzroča težave.