Številni osli na otoku imajo poškodovane hrbtenice in odprte rane, ki nastajajo zaradi slabo prilagojenih sedel. »Predpisano je, da živali ne nosijo tovora težjega od dvajset odstotkov lastne teže. Debeli in pretežki turisti, ki s seboj nosijo še veliko prtljage, neznosna temperatura ter tlakovane stopnice so razlogi za nastajanje problema,« pravi domačin. »Kako naj uvedemo, da osel ne sme prenašati več kot petdeset kilogramov?« se še sprašuje.

V času glavne sezone med majem in oktobrom na otok dnevno prispe več kot tisoč turistov. Posamezen osel se mora tako na goro , kamor vodi več kot sto tlakovanih stopnic, povzpeti povprečno štiri do petkrat na dan, temperature čez dan pa krepko presegajo 30 stopinj Celzija. Ker število debelih turistov iz leta v leto narašča, santorinski zavod za osle sedaj zahteva predpisano težo za prevoz turistov.

Christina Kaloudi, ustanoviteljica santorinskega združenja za dobrobit živali, je dejala, da je počitniško obdobje daljše kot nekoč, in da osli delajo praktično celo leto brez počitka. »Tudi če ne prevažajo turistov, morajo pomagati na gradbiščih ali pa nositi ogromne vreče smeti. Seveda je na otoku nekaj dobrih lastnikov, vendar večinoma zanje skrbijo tako, da jih ženejo do konca, ko se njihova delovna doba konča, pa jih zavržejo,« je po poročanju Foxnews, dodala Kaloudijeva.