Po skoraj štirih letih predsednikovanja Društvu slovenskih pisateljev je s čela organizacije stopil Ivo Svetina, eden najbolj uveljavljenih slovenskih pesnikov, dramatikov in esejistov. V pismu, ki ga je v ponedeljek poslal članom in članicam pisateljskega društva, je napisal, da je razlogov za njegovo odločitev več, med drugim so tudi osebne narave. »Moram priznati, da sem storil napako, ker sem decembra lani znova kandidiral za predsednika še za naslednja tri leta. Tedaj bi moral biti bolj odločen in kandidaturo odkloniti, nenazadnje tudi zaradi vse pogostejših zdravstvenih težav,« je zapisal Svetina. Prav zaradi slednjih je bil predsednikov odstop že nekaj časa v zraku. Kot Svetina piše v pismu, je upravni odbor društva o svojem nepreklicnem odstopu obvestil že 22. junija.

(Ne)rešeno

Svetina torej zapušča DSP, potem ko je bil decembra lani edini kandidat za predsedniško mesto in ostal na čelu društva z visoko podporo med članstvom; glasovanja se je udeležilo 94 članov (od nekaj več kot 300), zanj pa jih je glasovalo 87. Ti so lahko v preteklih letih spremljali predsednikovo delo na področju boja za izboljšanje položaja samozaposlenih, aktiven je bil pri prizadevanjih za nadomestila avtorjem v primeru fotokopiranja v šolah in pri kritiki osnutka prenove kulturnega modela, pa tudi novega nacionalnega programa za kulturo, oglašal se je pri težavah v zvezi s kulturniško zbornico, pozoren je bil na dogajanje v zvezi z lastništvom Mladinske knjige…

A Svetina zapušča predsedniški položaj tudi ob nerešenem sporu z bivšim najemnikom letnega vrta DSP, Dragom Gajem, vodjo Jazz kluba Gajo, pa tudi po aprilskih pomanjkljivo organiziranih in slabo obiskanih Dnevnih slovenske knjige, ki so jih tudi razočarani založniki predčasno zapuščali. Nadalje je tu še težava z mestom poslovnega sekretarja, saj je ta položaj, kot poudarja Svetina, samovoljno in brez soglasja upravnega odbora pred skoraj dvema mesecema zapustil Saša Jovanović. Sicer pa je pred nedavnim upravni odbor društva sprejel odločitev, da bo avgusta opravljena revizija poslovanja društva za zadnje obdobje, ki jo bo izvedla pooblaščena revizijska hiša.

Začasno podpredsednica

Razloge za svojo odločitev bo Svetina podrobneje pojasnil na izrednem občnem zboru, ki bo predvidoma v drugi polovici septembra. Na njem bo seveda treba izvoliti tudi novega predsednika oziroma predsednico društva, do takrat pa bo pisateljsko organizacijo vodila sedanja podpredsednica Gabriela Babnik.

Svetine prihodnost društva – kljub temu da je bil nazadnje edini kandidat za predsedniško mesto – ne skrbi. »Prepričan sem, da vas je mnogo, ki bi lahko suvereno vodili naše društvo,« je v ponedeljkovem pismu še sporočil članstvu.