Na Hrvaškem so opozorili tudi na vročino v severovzhodnem delu države. Napovedujejo, da bodo najvišje dnevne temperature med 31 in 37 stopinjami Celzija. Izjemno visoke temperature pričakujejo v hrvaški Istri, kjer bo po zelo topli noči danes med 33 in 37 stopinjami Celzija, so zapisali na spletni strani hrvaškega hidrometeorološkega zavoda.

Opozorili so, da se je treba v skladu z navodili zdravstvenih služb zaščititi pred vročinskim valom, še posebej pa je treba zaščititi otroke in starejše. Svetujejo predvsem izogibanje soncu med 10. in 17. uro.

Vročinski val tudi v Avstriji

Tudi v Avstriji se v teh dneh soočajo z vročinskim valom, ki sicer še ni prinesel rekordno visokih temperatur. Živo srebro je danes sicer preseglo 35 stopinj Celzija, čeprav bi se lahko po napovedih vremenoslovcev danes povzpelo še vse do 36 stopinj Celzija. Najtopleje je bilo danes zaenkrat v Bludenzu na Predarlberškem s 35,3 stopinje Celzija.

Drugi najtoplejši avstrijski kraj je danes Hohenau na Spodnjem Avstrijskem, kjer so namerili 35 stopinj Celzija, sledi tirolski Innsbruck s 34,7 odstotka, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V središču Dunaja so danes zaenkrat namerili 32,9 stopinje Celzija.

Najhladneje je bilo danes ob sončnem vremenu na gori Sonnblick, ki leži na več kot 3000 metrov nadmorske višine, kjer so namerili 8,8 stopinje Celzija.