V Maleziji so v ponedeljek objavili dolgo pričakovano poročilo uradne preiskovalne ekipe o nesrečnem letu MH370 8. marca 2014. Letalo z 239 ljudmi na krovu je takrat izginilo na poti iz Kuala Lumpurja v Peking.

V dokumentu na 495 straneh so preiskovalci navedli, da še vedno ne vedo, zakaj je letalo izginilo, so pa opozorili na številne napake kontrolorjev zračnega prometa tako v Maleziji kot v Vietnamu v času nepojasnjene nesreče. Med drugim ti niso sprožili postopkov, zahtevanih v izrednih primerih, ko je letalo izginilo z radarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni direktor agencije za civilno letalstvo Azharuddin Abdul Rahman je danes navedel, da je poročilo ugotovilo, da se nadzor zračnega prometa ni odzval, kot terjajo standardni postopki, in dodal, da se je zato odločil za odstop. Odstop bo v veljavo stopil v 14 dneh.

Poročilo o letu MH370 je sicer navedlo še, da »preiskovalna ekipa ni bila v stanju ugotoviti resničnega razloga za izginotje«. V njem so zapisali tudi, da so smer letala spremenili ročno, pri tem pa zavrnili možnost, da bi to storil kdo drug in ne pilota.

Prizadevanj za odkritje letala niso opustili

Malezijski minister za transport Anthony Loke je v ponedeljek poudaril, da prizadevanj za odkritje letala niso opustili, in obljubil ukrepanje v primeru vsakršnega nepravilnega ravnanja, ki ga bodo morda odkrili. Njegov odziv gre morda pripisati jezi svojcev pogrešanih, ki jih je poročilo malezijske vlade zaradi odsotnosti novih informacij razočaralo.

Domnevajo, da je letalo oz. njegove razbitine nekje na dnu južnega Indijskega oceana. Preiskovalci so letalo iskali na 120.000 kvadratnih kilometrih Indijskega oceana, a brezuspešno. Iskalno operacijo, ki so jo vodili Avstralci in ki je bila doslej največja v zgodovini letalstva, so ustavili januarja lani.

V iskanje se je nato v začetku leta podalo ameriško podjetje Ocean Infinity na podlagi dogovora »nič najdenega, nič plačila«. Izginulo plovilo so po morskem dnu iskali z visokotehnološkimi brezpilotnimi letali, a so operacijo končali, saj jim ni uspelo najti ničesar.

Doslej so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na različnih obalah našli 27 kosov ostankov letala, po poročanju AFP tri potrjene. V javnosti je zaokrožil niz teorij o tem, zakaj je letalo izginilo, od nesreče, ugrabitve, samomora pilota do teroristične zarote. Strokovnjaki pravijo, da je glede na najdene ostanke letalo verjetno razpadlo.