Medtem ko Bela hiša vztraja, da junijsko srečanje predsednika Donalda Trumpa s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom daje pozitivne rezultate, ameriški obveščevalni viri in tudi jedrski strokovnjaki z Inštituta za mednarodne študije v Middleburyju (MIIS) trdijo nasprotno. Kot je v ponedeljek prvi poročal Washington Post, za njim pa z dodajanjem svojih virov še drugi osrednji ameriški mediji, Severna Koreja sestavlja nove medcelinske rakete hwasong-15, ki lahko, kot je pokazal lanski poskus, dosežejo celo vzhodno obalo ZDA, čeprav si raketni strokovnjaki takrat niso bili edini, ali je Pjongjang res dokončno osvojil tehnologijo njihove uspešne vrnitve v atmosfero z bojno glavo.

Brez počitka pri gradnji raket

Ugotovitve obveščevalcev in civilnih strokovnjakov temeljijo na vohunskih in komercialnih posnetkih dogajanja v raziskovalnem raketnem objektu Sanumdong pri Pjongjangu. Medtem ko je Severna Koreja odmevno objavila razgradnjo raketnega testnega poligona Sohae 200 kilometrov severno od glavnega mesta, dejavnost v Sanumdongu živahno poteka naprej, zaznana transportna aktivnost pa poznavalce navaja k sklepom, da gre za gradnjo vsaj dveh medcelinskih raket na tekoče gorivo.

Melissa Hanham, ki se na MIIS posveča Severni Koreji, je za BBC dejala, da satelitski posnetki kažejo enak prometni vzorec kot v času pred singapurskim sestankom, med njim in po njem, kar pomeni, da tamkajšnja dejavnost nikoli ni zamrla. Dodala je, da ves čas opažajo prihode in odhode svetlo obarvanih zabojnikov, podobnih tistim, ki so jih sateliti posneli pred vsakokratnim Kimovim pregledom severnokorejskih balističnih raket v preteklosti. Se je pa Hanhamova vzdržala potrditve v medijih citiranih obveščevalnih podatkov, ker »nismo našli poti«, da bi to lahko storili.

Ob severnokorejskem nadaljevanju raketnega programa je po ameriških virih v slepi ulici tudi v Singapurju napovedana »denuklearizacija« Korejskega polotoka. Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je po nedavnem obisku v Pjongjangu, ki ga je za razliko od severnokorejske državne tiskovne agencije v senatu ocenil za »produktivnega«, povedal, da Severna Koreja še naprej kopiči material za izdelavo jedrskih bomb, a dodal, da je ameriška vlada v fazi »potrpežljive diplomacije« pri prepričevanju Pjongjanga, da se odpove jedrskemu orožju, pri čemer ne bo dopustila, da bi bila »speljana v slepo ulico«. Trumpova administracija je sicer kot pomemben rezultat zgodovinskega srečanja voditeljev držav, ki sta uradno še v vojni, prejšnji teden poudarjala vrnitev posmrtnih ostankov zavezniških vojakov iz Severne Koreje, ki so prispeli na Havaje v krstah, ovitih v zastave Združenih narodov, saj bo identifikacija po napovedih še dolgotrajna.

Da bi zmanjšali napetost na polotoku, pa sta se že drugič po ameriško-severnokorejskem junijskem vrhu v mejni demilitarizirani vasi Panmunjom sestali vojaški delegaciji Severne in Južne Koreje. Na dnevnem redu sta bila zmanjšanje števila vojakov in oborožitve na najbolj zastraženi meddržavni meji na svetu ter izkop posmrtnih ostankov v tako imenovani tamponski demilitarizirani coni. Govor je bil tudi o umiku težkega topništva vzdolž zahodne severnokorejske obale nasproti južnokorejskih otokov, podrobnosti pa nobena stran ni objavila.