Mednarodno tekmovanje iz glasbene kompozicije v Banaueju organizira Universal Harvesters Inc. Namen tekmovanja je povečati osveščenost o potrebi po obnovi in ohranjanju filipinskih riževih polj, ki so uvrščena tudi na Unescov seznam svetovne dediščine.

Na tekmovanje je bilo letos prijavljenih 84 kompozicij avtorjev iz celega sveta. Sprva so izbrali 20 najboljših, ki so jih poslali skladatelji in skladateljice iz desetih držav, nato pa so izluščili deset finalistov, med katerimi je bil s skladbo The Story of Ifugao kot edini Slovenec tudi Firšt.

Na četrtkovem finalu tekmovanja je Festivalski orkester Tofarm vseh deset kompozicij izvedel pod taktirko Josefina »China« Toleda, mednarodno žirijo, ki ji je predsedoval skladatelj in profesor na michiganski univerzi Ricardo Lorenz, pa je najbolj prepričalo Firštovo delo.

Firšt je v svojem delu želel ujeti preprostost življenja pokrajine Ifugao

Posebej so na tekmovanju nagradili še dve kompoziciji - Hudhud, ki jo podpisuje italijanska skladateljica Alessandra Salvati ter Kabunyan filipinskega avtorja Jema Roberta Talaroca. Grand prix je znašal 12.000 ameriških dolarjev, medtem ko sta Alessandra Salvati ter Talaroc prejela vsak po 6000 dolarjev.

Na novinarski konferenci pred podelitvijo nagrad je Firšt po pisanju Inquirerja povedal, da je želel v svojem delu The Story of Ifugao ujeti preprostost življenja v mestu Banaue, ki se nahaja v pokrajini Ifugao. Pojasnil je, da njegova kompozicija izhaja iz socialno-kulturnih in religioznih tradicij te filipinske pokrajine, navdahnili pa so ga tudi zanjo značilna terasasta riževa polja ter tradicionalni napevi, ki zaznamujejo življenja tamkajšnjih prebivalcev od rojstva do smrti.