Na papirju je pred dvanajsto dirko sezone v formuli 1 vse kazalo, da bo to pot Red Bull pravi favorit na stezi Hungaroring, kjer je prehitevanje precej težko, Ferrari pa je veljal za močnejšega kot Mercedes. A stvari so se obrnile na glavo že pri kvalifikacijah, ki jih je v dežju dobil Lewis Hamilton in v nedeljo znova dokazal, da je dobro startno mesto v Budimpešti zlata vredno. Dobro je speljal, hrbet pa mu je kril Bottas, tako da oba dirkača Ferrarija nista mogla ogroziti njegovega vodstva. V nadaljevanju so pri Mercedesu pametno delali s pnevmatikami in izbrali »varno« strategijo za Hamiltona, zaradi česar mu je uspelo na koncu zmagati že šestič v karieri na tej stezi. In to kljub temu da je sam dvomil, da jim kaj takega lahko uspe.

»Najprej nisem verjel, da lahko zmagam, a po kvalifikacijah so se zadeve obrnile. In ker je bilo med dirko malce hladneje, kot smo pričakovali, so naše pnevmatike zdržale – in to je bilo odločilno. Proti koncu dirke sem bil že prepričan, da bom lahko mirno odpeljal drugo polovico dirke, saj so bili preostali dirkači daleč za menoj. Potem skoraj nisem mogel verjeti, da sem spet zmagal, in to na stezi, kjer je bilo vse resnično v prid tekmecem. Ključno je bilo vreme, a tudi to, da sem ostal zbran, da nisem delal napak, kar je bilo v tej vročini sicer kar težko. To zmago smo si zaslužili, zdaj se na počitnice odpravljamo z nekaj več prednosti v skupnem točkovanju. A nadaljevanje sezone bo še izredno napeto,« se je veselil Lewis Hamilton.

In res, Hamilton je prednost povečal na 24 točk, kar je največ v letošnji sezoni, za zmago pa se lahko v veliki meri zahvali tudi Bottasu. Finec je dolgo za seboj zadrževal oba dirkača Ferrarija, tako na startu kot proti koncu dirke, potem pa nespretno trčil najprej s Sebastianom Vettlom, pri čemer si je poškodoval sprednje krilce, nato pa še z Danielom Ricciardom. Za tako vožnjo si je po dirki prislužil kazen deset dodatnih sekund in dve kazenski točki, a to na koncu ni vplivalo na njegovo končno peto mesto. Vodja ekipe Mercedes Toto Wolff pa ga je po dirki označil kot »dobrega dirkača za kritje hrbta«, kar je šlo Fincu seveda v nos, a razmerja moči pri srebrnih so očitno spet obrnjena Hamiltonu v prid.

Sebastian Vettel pa ni bil najboljše volje, saj rdečim ni uspelo izkoristiti vsega potenciala: »Bilo je nekaj malega napak, start je bil dober, a sledil je malce ponesrečen postanek v boksih. Najhuje je bilo, ko v drugi polovici dirke nisem in nisem mogel mimo Bottasa. Ko sem le tvegal, je trčil v zadek mojega dirkalnika in lahko sem srečen, da je ta ostal nepoškodovan. Drugo mesto ni to, kar bi lahko dosegli, a sem vseeno vesel novih točk. Dejstvo pa je, da nobena razlika v točkovanju še ni neulovljiva, do konca sezone je še veliko dirk.«

Kimi Raikkonen je dirko ponovno končal tretji, po dirki pa je bil bolj redkobeseden: »To je bilo največ, kar smo kot ekipa lahko dosegli. Hamilton je bil prehiter, Bottas preveč nespreten. A imeli smo tudi nekaj sreče, kljub ne ravno idealnim pogojem za nas. Točke so tukaj, gremo naprej, zdaj si bomo vsi najprej malce odpočili.« Bottas je bil, kot omenjeno, po dirki kaznovan, tudi zaradi trčenja z Ricciardom. Avstralec je zelo dobro opravil svoje delo, saj je Max Verstappen, hitrejši od obeh redbullovcev, ostal brez uvrstite zaradi odpovedi pogonskega sklopa. Vodja Red Bulla Christian Horner pa je bil po dirki vidno jezen na dobavitelja motorjev: »Drago plačujemo za visokotehnološki izdelek, ki to očitno ni. Zdaj se bodo renaultovci lahko spet prišli opravičit, upam, da s kakšnim dobrim izgovorom.« Formula 1 si bo privoščila mesec dni počitka, naslednja dirka bo na sporedu 26. avgusta v Belgiji.