Malo po dvanajsti uri je na bovškem letališču pilot iz Dolenjske sedel v vlečno motorno letalo robin DR400 v lasti upravljalca bovškega letališča, podjetja Aviofun. Za seboj je vlekel jadralno letalo, ki ga je upravljala pilotka. Poletela sta proti zahodu. Kaj se je zalomilo nad bovškim igriščem za golf, še ni jasno. Po neuradnih podatkih je letalo začelo izgubljati višino. Jadralni letalki se je uspelo odklopiti od vlečnega letala in varno je pristala na letališču, manjše motorno letalo pa je strmoglavilo na območju med Bovcem in Podklopco. Razbitine je zajel ogenj, pilot je v zubljih izgubil življenje.

Goreče letalo so pogasili bovški gasilci, 18 se jih je podalo na kraj nesreče s štirimi vozili. »Dostop ni bil zahteven, toda vse, kar smo lahko naredili, je bilo, da smo pogasili goreče letalo,« je povedal poveljnik PGD Bovec Davor Gašperčič. Uradnih informacij je bilo danes malo. Na kraj nesreče je prispel tudi preiskovalec letalskih nesreč Toni Stojčevski: »Imamo cel kup različnih informacij in vse moramo preveriti, tako da ni še nič jasnega. Potrdim lahko le, da je šlo za vleko jadralnega letala in da je vlečno letalo strmoglavilo.«

Preiskava bo še dolga

Policija je sporočila le, da je letalo strmoglavilo nekaj minut po dvanajsti in da pilot, slovenski državljan, nesreče ni preživel. »Kriminalisti na kraju opravljajo ogled in zbirajo obvestila,« so še sporočili s PU Nova Gorica.

Občina Bovec je letališče pred kratkim dala v upravljanje podjetju Aviofun, ki je predtem že upravljalo letališče v Slovenj Gradcu, pred leti pa se je omenjalo tudi kot vlagatelj in lastnik mariborskega letališča. »Z upravljalcem smo zelo zadovoljni, nesrečo obžalujemo in smo prepričani, da ne bo vplivala na nadaljnji razvoj letalskega turizma, s katerim imamo še velike načrte,« je povedal Milan Štulc z občine Bovec.

Direktor Aviofuna Damijan Cehnar je bil ob novici o nesreči zelo pretresen. »V letalskem svetu se vsi poznamo. Nesrečnega pilota in njegovo družino pa sem osebno spoznal prav včeraj in nesrečo močno obžalujem. To vlečno letalo smo kupili prav za potrebe Letalskega jadralnega kluba Jurika, ki deluje tu pri nas. Danes mi je seveda žal, da smo ga sploh kupili,« je dejal Cehnar.

Danes popoldne so policisti popolnoma zaprli območje kraja nesreče, preiskava o vzrokih nesreče pa bo očitno trajala še nekaj časa.