Dragojević je bil eden od najbolj znanih hrvaških pevcev tako v domovini kot na območju nekdanje Jugoslavije. S svojo glasbo je osvojil srca na milijone ljudi, na spletni strani navaja hrvaški spletni portal Index.hr.

Rodil se je v Splitu 7. decembra 1947. Že kot otroka so ga vpisal v tamkajšnjo glasbeno šolo, kjer se je naučil igrati klavir, nato pa še klarinet in kitaro. Prvič je javno nastopil na otroškem festivalu leta 1961 v Splitu s pesmico Baloni.

Kariero je začel leta 1963 kot pevec in klaviaturist splitske skupine Batali, prvi večji uspeh pa je doživel na Splitskem festivalu leta 1974, ko je prejel prvo nagrado občinstva s skladbo Ča će mi Copacabana.

Že prihodnje leto je v Splitu nastopil s pesmijo Galeb i ja skladatelja Zdenka Runjića. Šanson je postal njegov zaščitni znak, sodelovanje z Runjićem pa eden najbolj prepoznavnih tandemov na hrvaški glasbeni sceni, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Med največje uspešnice se uvrščajo Skalinada, Malinkonija, Oprosti mi, pape, Vjeruj u ljubav, Piva klapa ispo' volta, Nadalina in Karoca.

Dragojević je imel uspešno kariero tudi v samostojni Hrvaški. V ta čas sodi tudi njegova izvedba Cesarice avtorja Zlatana Stipišića Gibonnija.

V svoji karieri je posnel 23 studijskih albumov in številne kompilacije. Navduševal je tako stroko kot občinstvo ter nastopil v najbolj znanih koncertnih dvoranah na svetu, tudi v newyorški Carnegie Hall, londonski Royal Albert Hall, pariški Olympii in operni hiši v Sydneyju.

Preberite intervju z velikanom hrvaške glasbe: Oliver Dragojević: Če bi pisal pesmi in stihe, jih ne bi pokazal nikomur

Na družbenih omrežjih številni izrazi žalovanja

Spletna družbena omrežja so zapolnili izrazi žalovanja ob smrti legendarnega hrvaškega pevca Oliverja Dragojevića. Njegovi oboževalci, prijatelji in glasbeni kolegi se strinjajo, da je pustil velik pečat.

»Eden in edini, prava legenda,« je na Dragojevićevem Instagram profilu, ki so ga med drugim preplavile fotografije s koncertov, zapisal eden od njegovih poslušalcev. Številni so ga označili za velikana hrvaške glasbe.

Kot so zapisali njegovi oboževalci, so jih Dragojevićeve pesmi spremljale v različnih življenjskih trenutkih, ob njih so se veselili, jokali, prebolevali in rasli, za kar so mu danes, ko se je poslovil, zelo hvaležni.

In verzi iz njegovih pesmi spremljajo tudi izraze sožalja. »Počivaj v miru, naš lepi angel,« je zapisala ena od oboževalk, v povezavi z njegovo skladbo Moj lipi andjele. Mnogi pa so spomnili na njegove besede: Zdaj adijo in kdo ve kje in kdo ve kdaj ...

Od »morskega volka« in »morske veličine« so se poslovili tudi nekateri prijatelji.

Novico so z zapisi pospremili tudi mnogi mediji in novinarji, tudi slovenski radijski glasbeni urednik Andrej Karoli.

Oglasili so se nekateri hrvaški in slovenski politiki. Tako je denimo Davor Bernardić zapisal, da Dragojević vsem nam simbol pesmi, morja in Dalmacije, zanj pa predstavlja tudi prijatelja, ki mu je po zvočnikih delal družbo ter ga vodil skozi ljubezni in sanje.