Na Veliki planini bodo danes pripravili 22. tradicionalno tekmovanje harmonikarjev, v nedeljo pa bodo na planini na tradicionalnem Dnevu trniča obiskovalcem postregli še z velikoplaninsko kulinarično posebnostjo. Prijave za srečanje harmonikarjev sprejemajo pred tekmovanjem od 8. do 9. ure pred spodnjo postajo nihalke na Veliko planino.

Tekmovanje, ki ga organizira društvo RD Rigelj, se bo ob 10. uri začelo pred gostiščem Zeleni rob. Harmonikarje bo startnina za tekmovanje stala deset evrov, a bodo ob prijavi za to dobili povratno karto za nihalko in sedežnico ter bon za malico. Vsak tekmovalec bo prejel spominsko majico in diplomo.

Tudi obiskovalci, ki bodo prišli uživat v zvokih harmonike, v gostišču na Zelenem robu ne bodo ostali lačni. Pripravljajo jim različne enolončnice, prav tako ne bo zmanjkalo ne sladkih štrukljev ne kislega mleka, obljubljajo v gostišču, kjer se bo obiskovalcev zagotovo trlo tudi v nedeljo na Dnevu trniča, ko jim bodo ponudili jedi z značilnim velikoplaninskim trdim sirom. Med drugim bodo lahko pokusili trničevo panakoto na ješprenčkovi solati in gobovo juho s trničem.

Pred Preskarjevim muzejem v Velikem pastirskem stanu na Veliki planini bodo v nedeljo med 11. in 15. uro pripravili delavnice izdelave trniča, na katerih si bodo lahko obiskovalci sami izdelali in z lesenimi pisavami okrasili čisto svoj trnič. Najmlajše bo pred Preskarjevim muzejem v idilični pastirski vasi obiskala tudi kravica Vel’ka, nova maskota Velike planine.

Trnič v znamenje ljubezni

Trnič je za pest velik sir hruškaste oblike, ki naj bi spominjala na ženske prsi. Pastirji z Velike planine so trniče že od nekdaj izdelovali v paru in s pisavami par tudi enako okrasili. Z rezljanjem lesenih pisav za okraševanje so se pastirji običajno kratkočasili med pašo. Ob vrnitvi v dolino so en trnič obdržali, drugega pa v znak ljubezni podarili svoji izvoljenki. Če je obdarovanka sir sprejela, je bil to znak, da ji lahko dvori.

V kulinariki se trdi sir trnič največkrat uporablja kot dodatek jedem, podobno kot parmezan. Na jedilniku Okusov Kamnika so ga med drugim preizkusili v čokoladi. Postopek priprave mase za izdelavo trniča traja pet dni. Pastirji mleko, za vsak trnič ga potrebujejo približno dva litra, najprej skisajo, odstranijo smetano in kislo mleko nalijejo v glinen sirovnik ter ga približno dve uri pustijo na ognjišču pri temperaturi okoli 40 stopinj Celzija. Zatem maso odlijejo v torilo, kjer se skuta odcedi. Če je skuta presuha, ji dodajo smetano, sicer pa le sol. Dobljeno maso oblikujejo v hruškasti hlebček, ki ga okrasijo z unikatnimi lesenimi pisavami.

V družbi Velika planina družinam omogočajo ugodnejše družinske vozovnice, s katerimi se lahko dva odrasla ter do štirje otroci povzpnejo na planino z nihalko in sedežnico za 40 evrov.