Kot je pojasnil Igor Žiberna z oddelka za geografijo mariborske filozofske fakultete, je Luna začela prehajati v Zemljino polsenco nekaj minut po 19. uri ter okoli 20.30 v Zemljino senco. Popolni Lunin mrk se je začel malo pred 21.30, končal pa ob 23.13 oziroma 0.19, ko se je vsa Luna ponovno znašla v Zemljini polsenci.

Za polovico Zemljanov je bila Luna delno ali v celoti v Zemljini senci šest ur in 14 minut - od 19.14 do 01.28 ure po srednjeevropskem času.

Amaterski astronomi in ostali navdušenci nad astronomijo so lahko mrk, za katerega je bila značilna rdečkasto obarvana Luna, najlepše opazovali na južni polobli, še zlasti v Južni Afriki, Avstraliji in Madagaskarju, viden pa je bil tudi v Evropi, Južni Aziji in Južni Ameriki.

V tunizijski prestolnici Tunis se je zbralo več kot 2000 ljudi, med njimi mnogi otroci, ki so opremljeni z daljnogledi opazovali Lunin mrk. Rdečo Luno so lahko na jasnem nebu občudovali tudi v brazilskem Rio de Janeiru, kjer so številni pojav ovekovečili s fotoaparati in prenosnimi telefoni.

Slabo vreme ni skazilo vzdušja

A slabo vreme v nekaterih delih sveta je skazilo pogled na ta izjemen pojav. V večjem delu Indije, kjer naj bi bil mrk lepo viden, je opazovanje pokvarilo monsunsko deževje in gosti oblaki. Manj sreče je zaradi oblakov, ki so prekrili nebo, imela tudi množica, ki se je zbrala na griču severno od Londona. Tolažili so se ob znani uspešnici britanske pevke Bonnie Tyler »Total eclipse of the heart«, poroča AFP.