Židan je v izjavi za medije v DZ povedal, da se je z glavnimi zahtevami Levice že seznanil in jim je naklonjen. »Marsikaj od tega smo tudi mi že uspeli izpogajati,« je dejal prvak SD in spomnil na dvig minimalne plače in ukrepe za izboljšanje položaja upokojencev. Kot je dodal, pa so tudi v obstoječi različici koalicijske pogodbe uspeli ohraniti glavno točko - učinkovito javno zdravstvo.

Pogum za prevzemanje bremena odločanja

V SD imajo v pogajalskem procesu po njegovih besedah sicer preprosta izhodišča, ki temeljijo na vprašanjih, ali so koalicijske stranke res pripravljene postoriti vse potrebno za zaščito demokratičnih vrednot v Sloveniji in ali so pripravljene ukrepati tam, kjer ljudje najtežje živijo. Gre za področja predolgih čakalnih vrst v zdravstvu, prekarnosti, učinkovitosti sodstva in ukrepov za izboljšanje položaja upokojencev in tistih z minimalno plačo.

Poleg navedenega pa morajo politične stranke imeti pogum, da prevzamejo breme odločanja. O šestih strankah, ki se zdaj pogajajo, ima Židan vtis, da so tam vsi z dobrimi nameni.

Na vprašanje o fiskalni vzdržnosti morebitne uresničitve ukrepov, ki jih predlagajo v Levici, pa je Židan odgovoril, da »nobena politična stranka nima pravice trošiti tistega, česar ni«.

V DeSUS so previdni

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je medtem izrazil upanje, da bodo pogajanja prinesla skupnih rešitev v korist države. Na vprašanje, ali bi DeSUS šel z Levico v vlado, je odgovoril, da so prvotno sicer govorili, da ne. »Treba pa se je predhodno dogovoriti, kaj lahko skupaj realiziramo. To je ključno vprašanje,« je pojasnil.

Je pa odločitev Levice za pogovore o koaliciji pozdravil vodja poslanske skupine Stranke Alenke Bratušek (SAB) Marko Bandelli. Kot je ocenil, je prav, da tudi v Levici prevzamejo odgovornost, ne le v času kampanje, ampak tudi v morebitni vladi. Tudi glede nadaljevanja pogovorov je optimističen.

Bandellija ni strah morebitnih nepričakovanih potez Levice, če bi bila ta del vlade. Za pogajanja je čas zdaj. »Ko je koalicijska pogodba sestavljena, je to to,« je dodal.

Koalicijske pogovore z Levico je peterica strank začela v četrtek po tistem, ko je NSi zavrnila možnost vrnitve na pogajanja. Tako v LMŠ kot Levici sicer priznavajo, da so vsebinska razhajanja med njimi velika in bo v pogajanja treba vložiti precej napora. A so po njihovem mnenju pogovori smiselni, zato se bodo poskusili v dobrem tednu dni uskladiti o vsebini koalicijske pogodbe.