Sam nebotičnik, poimenovan Liebian International Building, še ni dokončno zgrajen, spektakularen vodni motiv pa so končali že pred dvema letoma. A doslej so slap ga zagnali le šestkrat, lastnik pa krivdo pripisuje visoki ceni. Črpanje vode na 121 metrov visoki zgradbi stane 800 yuanov oz. dobrih 100 evrov na uro, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tarča posmeha na spletu

Za slap sicer uporabljajo vodo iz odtokov, deževnico in podtalnico, ki jo zbirajo v podzemeljskih rezervoarjih. Lastnik pravi, da je slap poklon divji naravi v lokalnem okolju. Spletni uporabniki se mu množično posmehuje, češ da ni nič drugega kot potrata denarja. »Če bi ga zagnali vsaj enkrat vsakih nekaj mesecev, bi podjetje privarčevalo pri čiščenju oken,« je med drugim zapisal uporabnik družbenega omrežja Weibo.

Čudne stavbe so nesmotrna raba javnega denarja

Hitro gospodarsko rast je na Kitajskem spremljal gradbeni razcvet, katerega posledica so tudi čudne zgradbe, ki so pogosto tarča kritik, saj da niso drugega kot nesmotrna poraba javnega denarja ali sredstev iz delniških skladov, nemalokrat pa se jim ljudje tudi posmehujejo.

Futurističnega pekinškega sedeža kitajske državne televizije, ki spominja na medenico, se je tako prijelo ime velike spodnje hlače. Kitajski spletni uporabniki pa niso dolžni ostali niti prostorom časnika People's Daily v kitajski prestolnici, ki jih je med gradnjo spominjal na penis. Zgradba v študentskem naselju univerze, ki se ukvarja z vodnimi viri, pa je postala slavna, ker ljudi spominja na stranišče.

Ob vsem skupaj se je že leta 2014 oglasil celo kitajski predsednik Xi Jinping in pozval h koncu »te čudne arhitekture«.