Od četverice slovenskih prvoligašev, ki tekmujejo v drugem krogu kvalifikacij za ligo Evropa, je pred povratnimi obračuni najbliže izpadu Rudar, ki je bil v Velenju brez možnosti proti Steaui. Domžale so si s pogumno igro priigrale remi brez zadetkov v Rusiji pri Ufi, ki bo prihodnji četrtek gostovala ob Kamniški Bistrici. Z izidom 0:0 se je v Gruziji končala tudi tekma med Čihuro in Mariborom. Edino zmago je pred domačimi gledalci dosegla Olimpija, ki je bila po pričakovanjih občutno boljša od Severnih Ircev in je že v tretjem krogu, v katerem bo igrala s poražencem dvoboja Bate Borisov – Helsinki.

Stolica kot Guardiola z lažnim napadalcem Boatengom

Trener Olimpije Ilija Stolica je šokiral z začetno enajsterico, ki je bila povsem skregana z zdravo nogometno logiko in je dobesedno izzival nesrečo. Najbolj kreativni vezist Rok Kronaveter sploh ni bil med 18 igralci v zapisniku, a razloga Stolica ni hotel pojasniti, omenil je le nekakšne motnje. Enaka usoda je doletela tudi Putinčanina, ki je bil na prvih tekmah obupno slab. Edini klasični napadalec Andrej Vombergar, ki bi bil idealna rešitev za zračne dvoboje s severnoirskimi hrusti, je bil na klopi. Stolica, ki ga predsednik Milan Mandarić primerja s Pepom Guardiolo, je tako v slogu taktike slovitega Katalonca zaigral z lažnim napadalcem, ki ga je imitiral Boateng. Ganec z italijanskim potnim listom je po pol ure prekinil 300 minut dolg strelski post Olimpije v letošnji sezoni. A po priložnostih so bili zmagovalci prvega polčasa severnoirski amaterji, ki so bili nevarnejši za dosego gola. Zastreljali so tri velike priložnosti, od tega sta bila dva zicerja, tako da je bil najboljši igralec prvega polčasa vratar Olimpije Ivačič. Ljubljanska igra je bila kljub veliki premoči brez prave ideje in s kopico napak v osnovnih elementih nogometne tehnike. Na srečo so bili tekmeci iz Severne Irske, ki jih je spremljalo 40 navijačev in so bili navdušeni ob vsaki dobri potezi njihovih ljubljencev, preskromni, da bi še poglobili krizo slovenskih prvakov. Kaj so si navijači mislili o igri Olimpije pod taktirko popolnoma neizkušenega Srba Stolice, so pokazali z vzklikanjem šampionskemu trenerju Igorju Bišćanu iz Hrvaške.

Ko Olimpija skozi igro ni mogla do gola, je vse dileme o zmagovalcu razrešil otrok Maribora Črnic z evrogolom po diagonalnem strelu z roba kazenskega prostora. Ljubljančani so se dokončno sprostili in na veselje gledalcev zadeli še trikrat. Gostje, pri katerih so imeli nekateri igralci tudi malo trebuščka in bi imeli težave z obstankom v drugi slovenski ligi, so z nekaj sreče zasluženo prišli do častnega gola in bili prepričani, da je poraz previsok. »Zmaga v pravem trenutku, ki jo posvečam našim navijačem, ki so podpirali ekipo, saj niso zapadli negativnemu vzdušju. Zadovoljen sem z igro fantov pod velikim pritiskom in z učinkovitostjo. Sistem igre smo prilagodili tekmecu. Imeli smo prevlado v posesti žoge z veliko streli na gol. Naš cilj je dominacija Olimpije v slovenskem nogometu,« je znova veliko govoril in malo povedal trener Olimpije Ilija Stolica, ki je pred novinarje stopil šele pol ure po koncu tekme, na kateri so dosegli najvišjo zmago v zgodovini nastopov Olimpije v Evropi.

Mariborčani niso prejeli gola

Zadovoljiv rezultat, še zdaleč pa ne zanesljiv. V vročem Tbilisiju bi se lahko končalo tudi drugače. Tako za Maribor kot Čihuro. Vratar Dino Hamzić je strel Marcosa Tavaresa odbil v vratnico, Jasminu Mešanoviću pa ubranil priložnost v zadnjih sekundah. Ampak tudi Gruzijci so zapretili. Večkrat. Zato je remi 0:0, ki ga je Čihura prav tako iztržila doma, preden je v gosteh presenetljivo izločila Beitar, za vijoličaste rezultat, ki od njih terja, da v četrtek v Ljudskem vrtu dokažejo status tako nosilca kot favorita. Za napredovanje bodo morali prikazati več. In bolje.

Maribor je imel v začetku obeh polčasov tekmo s samim sabo, saj so zelo agilno ponudili točno tisto, kar naj bi odlikovalo Čihuro. Gregor Bajde in Mitja Viler sta namreč po levi našla dovolj prostora, vendar nista našla strelca. Dino Hotić je v prvem in drugem polčasu dobil priložnost kronati izdelani akciji, vendar je imel izrazito slab dan. Nekoliko bolje je šlo Marcosu Tavaresu, ki si je znova v tekmi, ko je zmanjkovalo moči za izdelane, kolektivne napade, sam prigaral priložnost, ampak zadel vratnico. Vijoličasti so ob gradnji napadov morali prekinjati protinapade Čihure, zato so si prislužili kar štiri rumene kartone. Ker niso nagradili pobude, se je strokovni štab po uri igre raje odločil za zaprto različico, ko je Milanič uporabil Alexandra Cretuja in Dareta Vršiča. Toda Čihura je začutila priložnost, začela potrpežljivo izkoriščati individualne napake gostov in s strelom Davita Megrališvilija nevarno spomnila, zakaj je uspela zlomiti izraelski Beitar in nakazala, da bo v Ljudskem vrtu Maribor za napredovanje moral pokazati več. Precej več.

Domžale do ugodnega remija

Domžale se v Rusiji niso ustrašile favorizirane Ufe, šestouvrščenega moštva v pretekli sezoni ruskega prvenstva. Slovenski predstavnik, ki ga je pred letom dni na evropski poti ustavil šele Marseille, je začel pogumno in se večkrat približal domačim vratom, a si resnejšega poskusa v okvir gola ni pripravil. Tik ob koncu polčasa je bila Ufa blizu vodstva, a je Klemenčič z golove črte odbil strel Tabidzeja. To je bil tudi edini ruski strel v okvir domžalskih vrat, gostujoči čuvaj mreže Milić pa se je izkazal tudi v nadaljevanju, ko je ustavil namero osamljenega Paurevića. Zmagoviti zadetek bi si lahko zagotovili tudi Domžalčani, a v napadu prek Ibričića, Ibraimija in Bizjaka niso bili dovolj konkretni, da bi žogo porinili v mrežo. Domžale so z remijem brez golov lahko zadovoljne, saj so ostale v enakovredni igri za napredovanje, ki ga bodo na domačem igrišču izzivale prihodnji četrtek.

Romuni premočni za Rudar

Velenjski Rudar je tekmo s Steauo začel pod vtisom nedeljskega prvenstvenega poloma proti Mariboru (0:5). Romuni so ležerno domačo obrambo kaznovali že v peti minuti, ko je po predložku z leve strani z glavo zadel Man. Rudar je potreboval kakšnih 20 minut, da je vzpostavil ravnotežje na igrišču in pokazal ambicije tudi v napadu. Steaua ni bila več tako podjetna, Rudar pa je na razmočenem igrišču začel pritiskati, a so gostje uspešno odbili vse napade. V drugem polčasu je bila nevarnejša Steaua, ki so ji zaradi prepovedanega položaja najprej razveljavili drugi zadetek. Velenjčane sta reševala tako vratar Pridigar kot okvir gola. Tekma je bila po hudem pritisku gostov odločena v 74. minuti, ko so Romuni po uigrani kombinaciji zadeli s štirih metrov. Velenjčanom je zmanjkalo moči, pred povratno tekmo v Bukarešti pa imajo zgolj teoretične možnosti za izločitev izkušenejšega tekmeca.