Zaradi čedalje hujše ekonomske in finančne krize namerava venezuelski predsednik Nicolas Maduro državni valuti – venezuelskemu bolivarju – odvzeti kar pet ničel. Vlada je sicer nameravala valuti odrezati tri, a je ukrep odložila zaradi zahtevka vodilnih v bančni industriji, češ da finančni sistem ni pripravljen na ta ukrep. Maduro je v sredo predlagal spremembo zakona o deviznem poslovanju, da bi izboljšali pritok tujih investicij. Ekonomisti so kot glavno oviro gospodarski rasti namreč prepoznali državni nadzor nad menjavo. A predsednik ne pristaja na odpravo nadzora nad valuto, saj po njegovem zasebni bančniki denar tihotapijo v sosednjo Kolumbijo, da bi sabotirali venezuelsko gospodarstvo. Napovedal je, da se bo problema lotila ustavodajna skupščina z obsežnimi pooblastili.

Zgolj kozmetika in nič več

Monetarna konverzija se bo začela 20. avgusta, je napovedal Maduro in pokazal nove bankovce, ki jih bodo začeli izdajati prihodnji mesec. Dodal je še, da bo s tem bolivar izenačen z nedavno izdano kriptovaluto petro, poroča Reuters. »To je kozmetična rešitev, s katero ne bodo dosegli ničesar,« je po poročanju Guardiana izjavil Asdrubal Oliveros, direktor svetovalnega podjetja Ecoanalitica, ki ima sedež v venezuelski prestolnici. »S tako podivjano inflacijo bomo v nekaj mesecih spet na istem.«

Strokovnjaki za kriptovalute opozarjajo, da petro, prva državna kriptovaluta na svetu, zaradi nezaupanja v Madurovo vlado in slabega upravljanja državne valute trpi manko kredibilnosti. Zaradi visoke stopnje inflacije v državi je skoraj nemogoče dobiti gotovino. Minimalna plača v Venezueli pa je danes približno en dolar na mesec. Nacionalno gospodarstvo države z največjimi ocenjenimi zalogami nafte na svetu je postopoma razpadalo od leta 2014, po padcu cen nafte, kar je onemogočilo vzdrževanje socialističnega gospodarskega sistema, ki je leta dovajal razkošne subvencije, obenem pa izvajal strog nadzor nad cenami. Madurova avtokratska levičarska vladavina je državo spravila na boben. Ostaja v globoki politični, gospodarski in socialni krizi.

Alejandro Werner, eden od analitikov MDS, opozarja, da bo realni BDP letos upadel za 18 odstotkov. To je že tretje leto zapored, da se gospodarstvo krči z dvomestnimi številkami. »Kolaps ekonomske aktivnosti, hiperinflacija, razpad javnih storitev – zdravstva, oskrbe z elektriko, vodo, javnega transporta in varnosti – ter pomanjkanje hrane povzročajo eksodus ljudi, kar že vpliva na sosednje države,« je zapisal na blogu MDS.

Opozicija v parlamentu socialističnemu predsedniku očita odgovornost za hudo gospodarsko krizo, ki se vleče že leta in zaradi katere prebivalci nimajo dostopa do najosnovnejših življenjskih potrebščin. Maduro ponavlja, da je kaos posledica »gospodarske vojne«, ki da jo vodi opozicija ob podpori Washingtona.