Predstava na svetovnem prvenstvu v Rusiji je mnogo stvari postavila pod vprašaj, je v izjavi, objavljeni na spletni strani DFB, zapisal Grindel. Dodal je, da se sprašuje, kaj bi lahko v tem času storil bolje, je pa ostro zavrnil kakršnekoli očitke o rasizmu. »Takšne očitke odločno zavračam v svojem imenu in imenu zveze,« je poudaril.

Özil je nemško izbrano vrsto zapustil v nedeljo, pri čemer je kot razlog med drugim navedel rasizem in diskriminacijo, ki sta sledila objavi njegove fotografije s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom in še enim nemškim nogometašem turških korenin Ilkayjem Gündoganom.

Devetindvajsetletni Özil je v pismu, s katerim se je (vsaj začasno) poslovil od reprezentančnega dresa, kritiziral medije, sponzorje, nemško nogometno zvezo in Grindla osebno. »V očeh Grindla in njegovih podpornikov sem Nemec, ko zmagujemo, ko izgubljamo, pa sem imigrant.«

Štiri dni pozneje je Grindel v pismu zapisal, da so vrednote DFB tudi njegove vrednote. »Raznolikost, solidarnost, boj proti diskriminaciji in integracija so vrednote in prepričanja, ki so blizu mojemu srcu,« je zapisal.

Kot je še dejal prvi mož nemške nogometne zveze, je DFB upravičeno podvomila v primernost fotografije s turškim predsednikom Erdoganom, globoko pa obžaluje, da je bilo to zlorabljeno za rasistične izjave.