Po poročanju makedonske tiskovne agencije MIA, bo referendum najverjetneje razpisan v soboto. Zaev je že pred tem povedal, da bi lahko referendumsko vprašanje o imenu države, ki bi se po novem imenovala Severna Makedonija, povezal z vprašanjem članstva v EU in Nato, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Referendumsko vprašanje bi se tako glasilo: Ali ste za članstvo v EU in zvezi Nato, ob sprejetju dogovora med republiko Makedonijo in republiko Grčijo? Po mnenju vodje opozicijske VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskega je takšno vprašane neresno in ponižujoče.

Nova srečanja z opozicijo niso potrebna

Zaev je v sredo izrazil mnenje, da imajo predstavniki opozicije pravico, da predstavijo svoje stališče glede referenduma in da državljane, na referendum povabijo ali pozovejo k bojkotu. Hkrati je poudaril, da po njegovem mnenju nova srečanja s predstavniki opozicije, ki so bila doslej brezplodna, niso potrebna. Lahko pa se Mickoski obrne nanj, je dejal, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Makedonskemu parlamentu je v sredo zvečer uspelo oblikovati začasno volilno komisijo, ki naj bi pripravila referendum. Zanjo je soglasno glasovalo vseh 100 poslancev. Komisijo naj bi vodil član VMRO-DPMNE. Poslanci so v sredo na zadnji seji pred počitnicami hkrati spremenili tri zakone - o vladi, o financiranju strank in o volitvah. Zavrnili so predlog VMRO-DPMNE za spremembo kazenskega zakonika, po katerem bi zagotovili amnestijo obtoženim strankarskim funkcionarjem.