»Avstralija je kopirala zastavo, ki jo imamo že dolgo časa, in bi morala pravzaprav svojo zastavo spremeniti in spoštovati dejstvo, da smo si prvi izmislili ta dizajn,« je dejal Peters.

Peters trenutno nadomešča novozelandsko premierko Jacindo Ardern, ki je junija rodila hčerko in je trenutno na šesttedenskem porodniškem dopustu.

Nova Zelandija ima sedanjo zastavo od leta 1902, medtem ko jo je Avstralija na podoben način oblikovala več kot polovico stoletja kasneje - leta 1954. Na najmanjšem kontinentu na svetu so sicer prvo zastavo dobili že leta 1901, vendar so jo nato trikrat spremenili.

Razlika le pri zvezdah

Zastavi obeh držav sta si na pogled zelo podobni, zato ju ljudje pogosto zamenjujejo. Obe imata namreč modro podlago z zvezdami in britansko zastavo v levem zgornjem kotu. Avstralska zastava se od novozelandske razlikuje le po številu, barvi in razporeditvi zvezd.

Nova Zelandija je leta 2016 izvedla referendum, na katerem so volivci odločali o morebitni menjavi zastave, in zanj odštela okoli 18 milijonov dolarjev. Novozelandci so s 56,6 odstotka glasov odločili, da obdržijo dosedanjo zastavo.