Kot je dejal v izjavi za medije, se bodo najprej usklajevali o vsebini, kjer želijo doseči kompromis glede njihovih ključnih programskih točk. Te so po njegovih besedah znane, obsegajo pa področja od odprave revščine in povišanja plač do reševanja javnega zdravstva in zaščite okolja.

Osnutek koalicijske pogodbe v Levici pričakujejo še danes, v LMŠ pa so jim obljubili, da bodo iz nje črtali »vse koncesije, ki bile dane NSi«.

Ob tem je Mesec opozoril, da bo časa za usklajevanje malo, tudi zaradi njihovih notranjih postopkov. Levica mora namreč pred morebitnim podpisom koalicijske pogodbe izvesti še interni referendum, na katerem glasujejo vsi člani stranke. Na to je Mesec danes tudi opozoril predsednika LMŠ Marjana Šarca.

Jutri bodo določili časovnico

Tako bodo v četrtek določili časovnico pogajanj s skrajnimi roki za uskladitev posameznih vsebin vsebin. V četrtek se bodo sicer sestali le predstavniki LMŠ in Levice, pozneje bodo sledila srečanja tudi z drugimi potencialnimi koalicijskimi partnerji.

V LMŠ so namreč po tistem, ko so ugotovili, da je možnost pogajanj z NSi v drugem krogu iskanja mandatarja za sestavo nove vlade izčrpana, danes k pogajanjem tudi uradno povabili Levico. Kot je danes napovedal Šarec, bodo pogajanja tekla po podobnem scenariju, kot so tekla pogajanja z NSi.

Osnutek koalicijske pogodbe, ki ga bodo posredovali Levici, pa ne bo tisti, o katerem so se uskladili z NSi. Šarec je danes znova zatrdil, da gre sredinski petorček v pogajanja z Levico resno in ne zato, da bi »izgubljali čas in imeli neke scenarije zadaj«.