Za najnovejše poslabšanje odnosov na tem prostoru je poskrbela podpredsednica srbskega parlamenta Vjerica Radeta iz vrst srbskih (Šešljevih) radikalcev, ki je na twitterju objavila nespoštljive opazke ob smrti vodje združenja Matere Srebrenice Hatidže Mehmedović in s tem sprožila val ogorčenja v Srbiji in BiH.

»Berem, da je umrla predsednica združenja podjetnic Srebrenice Hatidža Mehmedović. Kdo bo organiziral njen pogreb, njen soprog ali sinova,« je tvitnila Radeta.

Mehmedovićeva je v pokolu v Srebrenici julija 1995, ko so srbske sile pomorile okoli 8000 bošnjaških moških, izgubila 44-letnega moža ter sinova, stara 18 in 25 let. Leta 2003 se je vrnila v Srebrenico in začela boj za dokazovanje resnice o storjenih zločinih in kaznovanju odgovornih. Po dolgotrajnem boju s hudo boleznijo je umrla v nedeljo v Sarajevu v 66. letu starosti, danes pa so jo pokopali na pokopališču v Srebrenici. Neprimerni komentarji srbske političarke so povzročili razburjenje tako v Srbiji kot v BiH.

»Navajeni smo že, da politiki Srbske radikalne stranke grdo govorijo o političnih nasprotnikih, nisem pa mislila, da so tako brez sramu, da žalijo tudi mrtve,« je dejala podpredsednica srbske vlade Zorana Mihajlović. Srbska predstavnica za enakost spolov Brankica Janković je za radio Svobodna Evropa opazke Radete označila za nezaslišane. Na srbskih družbenih omrežjih se je vsul plaz zmerljivk na račun podpredsednice parlamenta. Nekateri so pozivali, naj ji do konca življenja prepovedo vstop v poslopje skupščine. Poslanec iz BiH Sadik Ahmetović pa je zaradi neprimernih zapisov srbske političarke parlament v Sarajevu v odprtem pismu pozval, naj prekine sodelovanje s srbskim parlamentom, dokler se ta ne bo opravičil zaradi tvita svoje podpredsednice.